c S
Kočevska občina se z Romi dogovarja o umaknitvi iz industrijske cone 04.10.2018 12:00 Kočevje, 04. oktobra (STA) - Predstavniki kočevske občine so se v sredo drugič sešli s predstavniki devetih romskih družin, katerih razpršena bivališča bi radi zaradi drugih potreb strnili in umaknili z območja industrijske cone Lik. Za družino, ki temu zaradi prevelikih stroškov premika oz. selitve nasprotuje, so našli ugodnejšo rešitev in naj bi ostala na zdajšnjem mestu.

Direktorica kočevske občinske uprave Lili Štefanič je za STA povedala, da so romskim družinam, ki so se pripravljene umakniti z območja kočevske industrijske cone, na zemljišču v bližini zdajšnjih romskih bivališč v sredo pokazali, koliko naj bi merile približno 800 kvadratnih metrov velike parcele, ki jim jih je občina pripravljena dati v najem.

Občina bi namreč rada omenjeno razpršeno romsko naselje Trata, ki ga bremenijo notranji spori, strnila in komunalno uredila. Romom bi dovolila gradnjo enostavnih bivališč, zgradila bi cesto in jim omogočila vodno ter električno priključitev.

Vsaki romski družini bi hkrati pomagala z gradbenim materialom v vrednosti 3000 evrov, za letno najemnino ene parcele pa naj bi po zadnjem izračunu občina zaračunavala približno 70 evrov. Sicer pa Romom v Trati, v primeru, da se ne bi umaknili, zaradi nelegalnih priključkov grozi, da jim bo elektro podjetje, ki je to že napovedalo, februarja prihodnje leto odklopilo elektriko.

Kot je dodala, selitvi izrecno nasprotuje le ena večja družina, ki po njenem živi v dobro urejenih objektih. S to se že dogovarjajo, da bi v glavnini tam ostala, občina pa bo poskrbela za nadomestna zemljišča, ki jih potrebujejo v omenjeni industrijski coni, in bo poskrbela tudi za spremembo potrebnih dokumentov.

Novo strnjeno romsko naselje bi v treh letih poskušali tudi legalizirali. Pogovori so stekli in vse kaže, da bodo omenjeno vprašanje "rešili v obojestransko zadovoljstvo," je še dejala Štefaničeva.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je novinarjem pred tednom povedal, da bo, če ne bodo naredili nič, naselje Trata ostalo popolnoma neurejeno in brez elektrike. Ta je namreč zdaj speljana na črno, zadeva pa je nevarna, ker so priključki nezavarovani. Porabljeno elektriko plačujejo tudi raznim posrednikom, pri čemer Romi niti ne vedo, koliko je kdo porabi. Vprašljivo je tudi zagotavljanje pitne vode, je opozoril.

"Nihče ne želi nikomur nič vzeti, ampak zadeve zgolj urediti." Občina bi rada cono uredila, za zemljišča je tudi že zanimanje, a urediti je ne more, dokler na njenem območju kdo živi, je še pojasnil Prebilič.

Po podatkih kočevske občinske uprave nekatere romske družine na omenjenem območju živijo že 40 let. Omenjeno makadamsko cesto naj bi zgradili še letos in hkrati izvedli parcelizacijo.

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič je za STA potrdil omenjene informacije in dodal, da bi bil lahko način, kako so se na kočevski občini lotili reševanja problematike romskega naselja Trata vzgled za reševanje tovrstne problematike drugje v jugovzhodnem delu države.

Kočevski Romi z občinskimi predlogi v glavnem soglašajo in bodo nadaljevali pogovore ter sodelovanje s kočevsko občino, je še povedal Miklič.