c S
Rusiji bi ustrezala cena nafte med 65 in 75 dolarji za sod 04.10.2018 07:31 Moskva, 03. oktobra (STA) - Rusiji bi po besedah predsednika Vladimirja Putina ustrezala cena nafte med 65 in 75 dolarji za 159-litrski sod. Takšne cene bi po njegovi oceni omogočile učinkovito delovanje energetskih družb in zadostovale za ruski naložbeni načrt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski voditelj se je na forumu o energetiki, ki ga gosti Moskva, deloma strinjal z izjavo ameriškega kolega Donalda Trumpa, da so cene nafte visoke. "A takšne cene gre v veliki meri pripisati trenutni neodgovorni politiki ameriške administracije, ki neposredno vpliva na svetovno gospodarstvo," je dodal Putin.

Cene nafte se sicer trenutno gibajo najvišje po novembru 2014. Cene za sod severnomorske nafte brent so trenutno pri okoli 85 dolarjev za sod, v luči sankcij ZDA proti Iranu pa rast spodbujajo predvsem skrbi glede zalog črnega zlata.

Energetska podjetja so v preteklih letih zaradi visokih cen beležile močne dobičke, saj so se vodilne proizvajalke nafte kljub Trumpovim pritiskom odločile, da bodo še naprej omejevale proizvodnjo črnega zlata. Za konec omejitve pa se je kartel Opec s partnerskimi državami, vključno z Rusijo, dogovoril konec junija.

Savdski minister za energijo Kalid Al Falih je na moskovski konferenci povedal, da so države proizvajalke v zadnjih tednih ali mesecih proizvodnjo dvignile za okoli milijon sodov dnevno, pri tem pa dodal, da bo oktobra Savdska Arabija dnevno mejo dvignila na okoli 10,7 milijona sodov.

Agencija Reuters je medtem poročala, da namerava Rijad proizvodnjo od septembra do konca leta povečati za med 200.000 do 300.000 159-litrskih sodov, s čimer želi nadoknaditi izgubo, ki na trgu nastaja zaradi sankcij proti Iranu.