c S
Odbor DZ za delo za več inšpektorjev za delo 04.10.2018 07:32 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Odbor DZ za delo, ki je na današnji seji obravnaval poročilo o delu Inšpektorata RS za delo za lani, predlaga vladi, da v skupnem kadrovskem načrtu organov državne uprave zagotovi zaposlitve novih inšpektorjev za delo. Za to naj zagotovi tudi ustrezna proračunska sredstva, so zapisali v sprejetem sklepu.

Pač pa je odbor zavrnil sklepa, ki ju je predlagala Levica. Z njima bi na inšpektoratu do konca leta 2019 omogočili zaposlitev 40 in do konca leta 2020 zaposlitev 80 novih inšpektorjev za nadzor delovnih razmerij.

Inšpektorji so v letu 2017 opravili 14.541 inšpekcijskih pregledov, od tega na področju nadzora delovnih razmerij 7649, na področju nadzora varnosti in zdravja pri delu so opravili 6659 nadzorov in raziskali 66 nezgod pri delu, na področju socialne inšpekcije pa so opravili 233 nadzorov, izhaja iz poročila o delu inšpektorata, ki ga je predstavil v. d. glavnega inšpektorja za delo Jadranko Grlić.

Z vseh treh področij dela inšpektorata so lani ugotovili 29.513 različnih kršitev. Na tej podlagi so izdali 10.534 različnih ukrepov in izrekli za nekaj več kot tri milijone evrov glob, je povedal. Samo na področju neizplačila plač, regresa in podobnih dodatkov so ugotovili več kot 6000 kršitev.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik je zagotovila, da bo v letošnjem letu rdeča nit nadzor nad prekarnimi zaposlitvami. Ministrstvo pa bo po njenih besedah storilo vse, da bo inšpektorjev za delo več.

V razpravi je Marko Koprivc iz SD poudaril, da se je treba problematike prekarnega dela lotiti sistematično in resno. Tudi Miha Kordiš iz Levice se je dotaknil prekarnosti, kjer bi po njegovih besedah s poostrenim nadzorom lahko naredili veliko.

A Grlić je opozoril, da prekarnosti ni mogoče zajeziti le z večjim nadzorom. Boljše rezultate bi po njegovem mnenju prinesla sprememba zakonodaje. Na Kordiševo vprašanje, ali se namerava prijaviti na razpis za glavnega inšpektorja za delo, ko bo objavljen, pa je dejal, da bi mu takšno mesto predstavljalo izziv. Najprej bi si na tem mestu prizadeval za to, da bi bilo delo inšpektorjev poenoteno in da z opravljanjem nadzora ne bi ovirali delovnega procesa, je dejal.

Državna sekretarka Božnikova je povedala, da bo razpis za glavnega inšpektorja za delo pripravljen v kratkem. Oktobra pa bo po njeni napovedi imenovana medresorska delovna skupina, ki bo pripravila sistemske ukrepe na področju problematike prekarnosti.

Kršitev je preveč, je v razpravi menila tudi Janja Sluga iz SMC. Nekatere po njenih besedah že presegajo mejo domišljije.

"Nekomu ustreza, da ni dovolj inšpektorjev, verjetno najprej državi," pa je dejala Ljudmila Novak iz NSi. Poleg zvišanja njihovega števila bi bilo treba narediti več tudi za njihovo zaščito v primeru različnih groženj, je dejala.