c S
DZ o postopkih za izvedbo glasovanja o guvernerskem kandidatu 04.10.2018 09:40 DZ bo danes odločal o postopkih, ki jih mora izpeljati, da bo lahko glasoval o predlogu predsednika države Boruta Pahorja, naj novi guverner Banke Slovenije postane Primož Dolenc. Sprva bo mandatno-volilna komisija DZ oblikovala predlog sklepa, nato bo kolegij predsednika DZ odločal, ali naj se glasovanje o kandidatu opravi prihodnji torek.

Dolenc za izvolitev na guvernersko mesto na tajnem glasovanju potrebuje 46 poslanskih glasov. Čeprav podpore nima zagotovljene, ga je Pahor na to mesto predlagal, ker je ocenil, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije in vzbuja zaupanje za opravljanje funkcije.

Dolenc se je javnosti predstavil pred dobrim tednom dni, po napovedih pa lahko v DZ pričakuje podporo SD, DeSUS, SNS in SMC. Odločitev LMŠ še ni znana, NSi je napovedala, da se bo o podpori izjasnila na sami izredni seji DZ, medtem ko so v SDS, Levici in SAB podporo kandidatu odrekli.

Če bo Dolenc dobil zadostno podporo, bo postal peti guverner Banke Slovenije. Če mu ne bo uspelo, se to ne bo zgodilo prvič v zgodovini izbire guvernerja. V tem primeru bo moral Pahor po uradnem obvestilu iz DZ v 14 dneh sporočiti svojo odločitev o nadaljnjem postopku.

Ljubljana, 04. oktobra (STA)
Foto: STA