c S
Pariz se pripravlja na brexit brez dogovora 03.10.2018 15:45 Pariz, 03. oktobra (STA) - Francoska vlada je danes pripravila osnutek zakonodaje, ki bi predstavljala temelj za izhod Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora. Med drugim je vlada parlament zaprosila za pooblastilo, da bi lahko sama regulirala določena pomembna področja, kot na primer carinski nadzor, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francoska evropska ministrica Nathalie Loiseau je danes poudarila, da bodo morali francosko zakonodajo verjetno še dopolniti, saj mnogo zadev glede brexita še ni jasnih. Zakonodaja, ki so jo danes predstavili, bo med drugim pokrila področja, kot so pravice Francozov, ki živijo v Veliki Britaniji in obratno, ter delovanje podjetij.

"Dober dogovor o izhodu Velike Britanije je še vedno možen, ampak se moramo pripraviti na vse scenarije," je dejala novinarjem.

Francija ob tem pričakuje podobne enakovredne poteze Londona.

Zakonodaja bo med drugim tudi zaščitila pravice Francozov, ki se bodo vrnili v domovino iz Velike Britanije, predvsem kar se tiče priznavanja pokojninskih prispevkov, ki so jih morebiti plačevali tam. Zapisali so še ukrepe glede pretoka ljudi in dobrin med državama, kar določa tudi ureditev carine.

Ministrica je pojasnila, da so že začeli z zaposlovanjem in izobraževanjem carinikov.

Francoski poslanci bodo razpravo o zakonodaji pričeli v začetku novembra.