c S
Koalicija v ponedeljek o proračunu za leto 2019 03.10.2018 16:20 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Predlog sprememb proračuna za leto 2019, ki bi moral priti do poslancev najpozneje 1. oktobra, bo letos pripravljen nekoliko pozneje. Vlada ga bo predvidoma obravnavala prihodnji četrtek, je danes povedal finančni minister Andrej Bertoncelj. Priprava proračuna bo tudi glavna tema ponedeljkovega srečanja vrha koalicije.

Proračun za leto 2019 je DZ sprejel že novembra lani, ko je za vse proračunske uporabnike skupaj predvidel 9,7 milijarde evrov porabe, medtem ko naj bi se v državno blagajno steklo skoraj 54 milijonov evrov več. V skladu s poslovnikom državnega zbora mora vlada morebitne spremembe teh načrtov poslancem predlagati najpozneje do 1. oktobra.

Po besedah finančnega ministra bodo poslanci osnutek proračuna prejeli v dobrem tednu dni. "Vlada ga mora obravnavati že naslednji četrtek, če ga hoče pravočasno posredovati Evropski komisiji," je danes na seji komisije DZ za nadzor javnih financ povedal Bertoncelj. Rok za predložitev proračunskih osnutkov Evropski komisiji je za vse države članice območja evra 15. oktober.

Še pred tem se bodo neuradno v ponedeljek pri premierju Marjanu Šarcu sestali predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin ter generalni sekretarji. Glavna tema srečanja bo sestava državnega proračuna.

V osnutku sprememb proračuna bo finančno ministrstvo navedlo prioritete za leto 2019, o podrobnostih pa Bertoncelj danes ni govoril. Je pa zatrdil, da bo na položaju ministra za finance vsekakor spoštoval zakon o fiskalnem pravilu, ki narekuje najvišji obseg izdatkov in ciljni saldo vseh javnih blagajn. "A moram opozoriti, da vse ekipe na vladi in ministrstvih še niso sestavljene in se še nismo uspeli dogovoriti o vseh prioritetah," je dodal.

Kot je Bertoncelj ocenil v začetku septembra na zaslišanju pred člani odbora DZ za finance, bo treba v proračun za leto 2019 vnesti predvsem tri velike popravke, in sicer pri predvidenih sredstvih za plače in socialne transferje ter pri evropskih sredstvih.

Ker se bodo leta 2019 dokončno sprostili vsi omejevalni ukrepi pri plačah javnih uslužbencev iz kriznih let, bo treba zagotoviti dodatna sredstva za plače. Po grobi oceni vlade manjka 100 milijonov evrov, a ne gre spregledati dejstva, da so se že takoj po zaprisegi novih ministrov oglasili sindikati, ki so spomladi po odstopu premierja Mira Cerarja zamrznili sindikalne aktivnosti do imenovanja nove vlade.

Bistveno več denarja bo treba prihodnje leto nameniti tudi za transferje posameznikom in gospodinjstvom, še posebej s področja sociale. Letos sprejeta zakonodaja, s katero se med drugim zvišuje znesek denarne socialne pomoči, kot tudi ugodni makroekonomski kazalniki namreč zahtevajo povečanje sredstev tudi na tem področju. Bertoncelj je tako ocenil, da učinki večjih transferjev na področju sociale letno dosegajo 100 milijonov evrov.

Prerazporeditve bodo prav tako potrebne pri pravicah porabe za črpanje evropskih sredstev. To je v letošnjem letu pod načrti, zato je treba kohezijsko ovojnico "preseliti" v prihodnja leta, pojasnjujejo na finančnem ministrstvu.

Vsekakor pa leta 2019 še ni pričakovati nobenega od ukrepov iz koalicijske pogodbe, predvsem na davčnem področju, ki so dvignili na noge gospodarstvo. Kot je danes povedal Bertoncelj, čez noč ne bo nobenih ukrepov. Zatrdil je še, da bodo o vseh ukrepih poskusili doseči dogovor. Do prvih sprememb bi tako lahko prišlo 1. januarja 2020 ali celo 2021, je ocenil.