c S
Ob odprtju razstave o lesu slednjega izpostavili kot odlično priložnost za slovenska podjetja 03.10.2018 15:23 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Les ni samo lep in prijeten za bivanje, pač pa je lahko tudi odlična poslovna priložnost za podjetja, je bilo slišati na današnjem odprtju razstave Habitat: Les 5.0 gradnja. arhitektura. dizajn. Izpostavljeno je bilo, da je z lesom poraščenih 60 odstotkov Slovenije in da les postaja vse bolj priljubljen, predvsem v gradbeništvu.

"To, da je les dobra poslovna priložnost, dokazuje tudi naše podjetje, ki zdaj že drugo leto zapored raste za 25 odstotkov, še višjo rast pa pričakujemo naslednje leto," je za STA dejal Marko Lukić, direktor podjetja Lumar, ki se ukvarja predvsem z izgradnjo lesenih montažnih hiš. Povedal je, da je njihovo podjetje nemoteno poslovalo tudi v času krize, ko so klasična gradbena podjetja beležila izgubo ali celo propadala.

Gradnja lesenih hiš po besedah Lukića prinaša predvsem konkurenčno prednost, "saj zna zidano hišo narediti skoraj vsak, dobro leseno hišo pa le redko kdo". Poleg tega se ljudje vse bolj zavedajo, kako pomembna je kakovost bivanja, ki jo prinašajo naravni materiali, zaradi česar se povpraševanje po objektih iz lesa povečuje, je dejal. Strošek gradnje lesene montažne hiše je po Lukićevih besedah primerljiv s ceno gradnje klasičnih hiš, poleg tega je takšna gradnja manj stresna, ima bolj predvidljivo končno ceno ter nizke stroške ogrevanja po vselitvi.

Pokroviteljica razstave, ki bo na Kongresnem trgu odprta do 23. oktobra, je Mestna občina Ljubljana. Vodja njenega oddelka za urejanje prostora Miran Gajšek je izpostavil, da je v Sloveniji z lesom poraščenih okoli 60 odstotkov površine, zato je les zagotovo velika priložnost za slovenska podjetja, le izkoristiti jo je treba.

Temu, da je vse bolj aktualen, je pritrdil Peter Hasslacher s predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji. Po njegovih besedah je v Avstriji iz lesa zgrajenih že 45 odstotkov vseh novogradenj, trenutno pa na Dunaju gradijo tudi najvišjo leseno stavbo na svetu, nebotičnik, ki bo visok 84 metrov in bo imel 25 nadstropij.

Poudaril je še, da je Slovenija z milijonom kubičnih metrov prodanega lesa tretja najpomembnejša dobaviteljica lesa v Avstrijo, takoj za Nemčijo in Češko, a izpostavil, da njihov interes ni zgolj nakup lesa, pač pa tudi medsebojno sodelovanje pri gradnji z njim.

Direktor direktorata za lesarstvo pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Jože Prikeržnik je poudaril, da je lesa v Sloveniji dovolj, "in če bomo znali z njim gospodariti trajnostno, ga ne bo zmanjkalo". "Nasploh se v zadnjem obdobju trend v lesni gradnji in lesarstvu dviga strmo navzgor," je dodal.

Razstava je pripravljena pod okriljem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in javne agencije Spirit Slovenija.