c S
Špansko sodišče nekdanjemu šefu IMF Ratu potrdilo zaporno kazen 03.10.2018 15:19 Madrid, 03. oktobra (STA) - Špansko vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Rodriga Rata in mu potrdilo štiri leta in pol zaporne kazni, ker naj bi v času svojega mandata na čelu dveh španskih bank vodil koruptiven sistem. Obsojen je bil februarja lani in po plačilu varščine na prostosti čakal na odločitev.

Špansko nacionalno sodišče je Rata spoznalo krivega poneverb v času, ko je vodil banki Caja Madrid in Bankia. Kazniva dejanja je Rato delal v času, ko sta bili obe banki v velikih finančnih težavah, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ratu, tudi nekdanjemu španskemu gospodarskemu ministru, so sodili skupaj s 64 drugimi predstavniki in člani upravnih odborov omenjenih bank, obtožnica pa jih je bremenila, da so neupravičeno porabili 12 milijonov evrov med letoma 2003 in 2012. Denar so porabili za nakup luksuznih torb, bivanje v hotelih s petimi zvezdicami, zabave, alkohol in celo bencin.

Kot je navajala obtožnica, je Rato ohranil "koruptiven sistem", ki ga je leta 1999 vzpostavil njegov predhodnik Miguel Blesa, ko je prevzel vodenje banke Caja Madrid leta 2010. Rato je nato ta koruptivni sistem reproduciral v Bankii, bančni skupini, ki je nastala leta 2011 po združitvi Caja Madrid s šestimi drugimi hranilnicami.

Blesa je bil obsojen na šest let zaporne kazni, a je julija lani storil samomor.

Rato je sicer vseskozi zanikal kršenje zakona in je zagotavljal, da je bil porabljen denar del pogodb o zaposlitvi, ki so jih imeli člani upravnih odborov.