c S
Trem projektom slovenskih podjetij skoraj 14 milijonov evropskih sredstev 03.10.2018 13:11 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Evropska komisija je za finančno podporo v okviru evropskega finančnega programa Instrument za povezovanje Evrope (IPE) predlagala tri projekte slovenskih podjetij, za katere predlaga sofinanciranje v skupni višini skoraj 14 milijonov evrov. Gre za projekt v koordinaciji Petrola in dva projekta Kontrole zračnega prometa Slovenije.

Petrol namerava mednarodni partnerski projekt MULTI-E izvesti s slovenskimi partnerji Avrigo, Arriva, Mestno občino Celje in Mestno občino Koper. Predvideva vzpostavitev mreže polnilnic za stisnjen zemeljski plin, vzpostavitev avtobusne povezave Celje-Ljubljana-Postojna, na kateri bi vozili električni avtobusi, ter vzpostavitev multimodalnih sistemov v Ljubljani, Celju in Kopru. Evropska komisija predlaga sofinanciranje projekta v višini 11,8 milijona evrov, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Kontrola zračnega prometa Slovenije bo prejela evropska sredstva za dva projekta. Prvega pripravlja skupaj s podjetjem Fabce v okviru širšega grozda SESAR Deployment Programme Implementation - 2017. Pri drugem projektu pa gre za samostojen projekt Kontrole zračnega prometa Slovenije z naslovom Slovenia Wide Area Multilateration System (sistem za določanje položaja letal). Za oba projekta Evropska komisija predlaga sofinanciranje v skupni višini 2,2 milijona evrov.

Evropska komisija je sicer v okviru programa IPE razpisala dva razpisa - IPE Blending 2017 in IPE SESAR 2017, pri čemer predlaga sofinanciranje 49 projektom, ki jih namerava sofinancirati v skupni višini 695,1 milijona evrov. Gre za projekte, v okviru katerih bi zagotovili infrastrukturo, ki bo omogočala večjo uporabo alternativnih goriv in električnih avtomobilov, posodobitev upravljanje zračnega prometa v Evropi in večji razvoj vodnega in železniškega prometa.