c S
Rim naj bi pri proračunskem primanjkljaju popustil pritiskom EU 03.10.2018 12:57 Rim, 03. oktobra (STA) - Italijanska populistična vlada naj bi pri proračunskem primanjkljaju popustila pritiskom Evropske unije, poročajo italijanski mediji. Potem ko je pretekli teden predstavila predlog proračuna, ki predvideva primanjkljaj v višini 2,4 odstotka BDP za prihodnja tri leta, naj bi zdaj za leti 2020 in 2021 predlagala nižji primanjkljaj.

Kot poročata časnika Corriere della sera in La Repubblica, naj bi za leto 2020 predlagala primanjkljaj v višini 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda, za leto 2021 pa dvoodstotni primanjkljaj.

Spremembo načrtov je novinarjem v italijanskem parlamentu potrdil vodja populističnega Gibanja petih zvezd in minister za industrijo Luigi Di Maio. Kot je povedal, za prihodnje leto v načrtu "definitivno ostaja" 2,4-odstotni primanjkljaj, v letih 2020 in 2021 pa ga nameravajo znižati, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

To je v izjavi za medije ob robu poslovne konference v Rimu potrdil tudi gospodarski minister Giovanni Tria.

Italijanska vlada bo tako očitno popustila pritiskom s strani EU. Evropska komisija je bila v minulih dneh kritična, ker 2,4-odstotni primanjkljaj ni v skladu z evropskimi proračunskimi pravili, opredeljenimi v paktu za stabilnost in rast. Zaskrbljenost pa so izrazili tudi ministri območja z evrom.

Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je bil sicer v torek kritičen do predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja, ki ga je okrivil, da destabilizira Italijo in straši vlagatelje. Zagrozil mu je, da bo zaradi tega od njega zahteval odškodnino, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Jaz se pogovarjam samo s treznimi ljudmi," je povedal v nekem intervjuju, pri čemer je namignil na Junckerjeve domnevne težave z alkoholom. "Preden spregovori, mora spiti dva kozarca vode. Naj že konča s svojimi grožnjami," je dejal.

Napovedani primanjkljaj je sicer zamajal trge milansko borzo, močno pa je narasla tudi zahtevana donosnost na italijanske obveznice.

Premier Giuseppe Conte je skušal v torek zvečer pomiriti trge z napovedjo, da bodo oblasti pospešile zniževanje javnega dolga, ki trenutno znaša 131 odstotkov BDP. Konkretnih ukrepov za to ni predstavil.