c S
Na kratko iz gospodarstva 03.10.2018 07:29 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Gorenje, ki je v večinski lasti kitajske družbe Hisense, sta obiskali delovna inšpekcija, ki je preverjala delovna dovoljenja novih sodelavcev, ter policija, ki se je posvetovala o zahtevah v zvezi z zaposlovanjem tujcev. Inšpekcija je preverjala tudi področje varnosti in zdravja pri delu. Na inšpektoratu za delo so dejali, da postopek še ni končan, zato ga ne morejo komentirati. V Gorenju, kjer je okoli 60 novih sodelavcev, večina iz drugih Hisensejevih evropskih družb, pa so navedli, da jim inšpektorji ob pregledu niso izdali nobenega takojšnjega ukrepa, danes pišejo spletne Finance.

Iz Ljubljanske borze so sporočili, da bodo od 3. do 10. oktobra ustavili trgovanje z Gorenjevimi obveznicami (GV01). Kot so pojasnili, bodo trgovanje začasno ustavili zaradi izvedbe postopkov KDD.

Potem ko je nadzorni svet Hita predčasno razrešil upravo družbe pod vodstvom Janeza Mlakarja, je družba Hit Larix na spletni strani Ajpesa objavila sklic skupščine, ki naj bi 8. novembra odločala o Mlakarjevem odpoklicu z mesta člana upravnega odbora družbe. Na to mesto bi za štiri leta imenovali Miho Uršiča.

Družba Hram holding je prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila, da je skupščina delničarjev upravo družbe pooblastila za pridobivanje lastnih delnic. Družba jih je od 7. do 28. septembra na Ljubljanski borzi odkupila 788 v skupni vrednosti 287,20 evra. Skupno število lastnih delnic po omenjenih nakupih je 348.518, kar prestavlja 8,138 odstotka vseh izdanih delnic.

Dolgoletni predsednik Sindikata železničarjev Slovenije (SŽS) Albert Pavlič odhaja s Slovenskih železnic, je poročal portal Siol. Na klice STA se Pavlič danes ni oglašal, je pa za omenjeni portal pojasnil, da bo v prihodnjih dneh začel postopek odpovedi. O razlogih in ozadjih, povezanih s to odločitvijo, bo, kot je dejal, spregovoril na novinarski konferenci v prihodnjih dneh. Pavlič je bil tudi nekdanji delavski direktor Slovenskih železnic, s položaja pa je bil razrešen marca letos po sporu s predsednikom sveta delavcev Silvom Berdajsom.