c S
EU obljublja oster boj proti pranju denarja, a nesoglasja glede podrobnosti 03.10.2018 07:31 Bruselj/Luxembourg, 02. oktobra (STA) - Finančni ministri EU so danes v Luksemburgu obljubili oster boj proti pranju denarja v kontekstu nedavne afere v povezavi s pranjem denarja v estonski podružnici največje danske banke Danske Bank, ki postavlja pod vprašaj učinkovitost nadzora v EU. A o podrobnostih članice niso enotne.

Evropska komisija je med drugim predlagala krepitev pristojnosti evropskega bančnega organa (Eba), tako da bi lahko ta po potrebi od nacionalnih organov zahteval preiskavo domnevnih kršitev pravil v banki in v skrajnem primeru tudi sankcije za kršiteljico.

Podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je ocenil, da je bila danes med ministri "široka podpora tej pobudi", tako da upa na praktičen napredek na tem področju.

Nekatere članice, na primer Nemčija, Nizozemska in Luksemburg, so sicer izražale pomisleke, a Dombrovskis vztraja, da je podpora široka, čeprav obenem priznava, da seveda so odprta vprašanja, o katerih je še treba razpravljati.

Avstrijski finančni minister Hartwig Löger, ki je v imenu avstrijskega predsedstva vodil zasedanje, je razpravo povzel z besedami, da obstaja široko strinjanje o nujnosti reforme, a da bo o podrobnostih dolgoročne ureditve še treba razpravljati.

Danska se je naučila svojo lekcijo iz afere, pa zatrjuje danski minister za industrijo, podjetja in finančne zadeve Rasmus Jarlov. "Preiskava poteka. Želimo, da banka prevzame odgovornost za svoje napake. Evropske partnerje bomo sproti obveščali," je obljubil.

Slovenija načeloma podpira odločnejše ukrepanje, a obenem izpostavlja, da bo v nadaljnjih razpravah treba razjasniti več pravno institucionalnih vprašanj glede predstavljenih predlogov, so sporočili s slovenskega finančnega ministrstva.

Evropska komisija po navedbah slovenskega finančnega ministrstva želi, da bi ustrezne zakonodajne predloge na ravni EU sprejeli najpozneje do začetka leta 2019.