c S
Skei na Koroškem napovedal odločen boj za višje plače v družbah Sij 03.10.2018 07:29 Ravne na Koroškem, 02. oktobra (STA) - Medtem ko je Skei v zadnjem času s pogajanji dosegel zvišanja plač v več koroških družbah, pa so bila dogovarjanja v skupini Sij doslej neuspešna, so danes povedali predstavniki koroške organizacije Skei. Posledično je odliv kadra velik, so opozorili in napovedali odločen boj za višje plače v koroških družbah Sija. To podpirajo tudi zaposleni.

Kovinska in elektro industrija na Koroškem po oceni regijskega Sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) zaposluje okoli 6000 delavcev. V zadnjem obdobju so ali pa še bodo mnogi od njih prejeli višje plače, saj so bila dogovarjanja z vodstvi družb uspešna, je na današnji novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem povedal predsednik regijske organizacije Skei in podpredsednik Skei Slovenije Vili Novak.

Med drugim so se plače zvišale v podjetjih Livarna Vuzenica, Abrasiv Muta, Tab Mežica, urejene so v družbi Monter Dravograd, je nanizal Novak. Izpostavil je, da so v mežiškem Tabu najnižje osnovne plače skoraj 300 evrov bruto višje kot v družbi Sij Metal Ravne.

Posledično si v iskanju boljšega zaslužka mnogi zaposleni z dragocenimi izkušnjami in znanjem poiščejo delo čez mejo v Avstriji. V podjetjih pa vse več zaposlujejo tuje delavce, predvsem iz Bosne in Hercegovine, kar s seboj prinaša komunikacijske težave, ob tem pa šepata strokovnost in produktivnost, opozarjajo v Skei, kjer opažajo tudi, da novi delavci, tako domači kot tuji, hkrati težko sprejemajo delo v zahtevnih delovnih pogojih z visokimi temperaturami.

Sindikat Skei si že od lani prizadeva, da bi v pogovorih z vodstvom skupine Slovenska industrija jekla (Sij) dosegel napredek v dogovorih glede zahtevanega 10-odstotnega dviga plač, urejenega nagrajevanja in plačnega sistema, a doslej do napredka ni prišlo.

Kot je napovedal Novak, ki ga je regijski odbor Skei nedavno pooblastil za sodelovanje v pogajanjih, bodo zdaj pripravili še en predlog za pogajanja, če ne bodo uspešni, pa se bodo nato odločali, kako naprej. Pri tem napoveduje "boj do konca", saj je vzdušje med delavci slabo, poleg tega aktivnosti sindikata glede na zbrane podpise podpira okoli 80 odstotkov zaposlenih v koroških družbah skupine Sij.

"Naš cilj je, da se najnižje osnovne plače dvignejo na vsaj 1000 evrov bruto," je dejal Novak in zahteve pospremil z javno objavljenimi podatki skupine Sij, ki kažejo, da skupina Sij dobro posluje. Najnižje osnovne plače, torej brez dodatkov in nadur, so v družbah na ravenski lokaciji trenutno po podatkih sindikata okoli 750 evrov bruto, kar pomeni, da delavec dobi izplačano okoli 540 evrov neto.

"Mi smo vedno za dialog, ampak poti nazaj več ni, stavka ni izključena," je še dejal Novak in poudaril, da vse to delajo "za dobrobit delavstva na Koroškem".

Iz skupine Sij pa so danes v odzivu na napovedi sindikata spomnili, da so v skupini in s tem tudi v Sij Metalu Ravne že lani dvignili plače zaposlenih. "V proizvodnji in tehničnih delih smo jih v drugi polovici lanskega leta dvignili za 6,7 odstotka, tako da so povprečne plače v Sij Metalu Ravne višje od povprečnih plač v Sloveniji, višje kot v kovinsko predelovalni dejavnosti in v regiji," je ob tem navedel direktor Metala Andrej Gradišnik.

Plače so dvignili na delovnih mestih, kjer je bilo po mnenju vodstva in na pobudo sindikatov to najbolj potrebno, to je v proizvodnji in na delovnih mestih z deficitarnimi poklici, navaja Gradišnik. Spomnil je še na redna in izredna napredovanja in da so v Metalu s septembrom uvedli nov sistem mesečnega nagrajevanja. Glede novega plačnega sistema pa, da ga bodo na pobudo sindikatov izpeljali v vsaki posamični družbi v skupini in da gre za občutljiv projekt.

Glede izboljševanja pogojev dela za zaposlene pa je Gradišnik pojasnil, da so septembra v kovačnici težkih odkovkov že prešli s štirih na tri izmene, z oktobrom pa ta ukrep velja tudi za jeklarno in težko valjarsko progo. Ne gre za ukinitev četrte izmene, temveč za spremembo režima dela v teh obratih, pojasnjuje Gradišnik in dodaja, da so s tem izboljšali pogoje dela za zaposlene, saj jim s spremembo urnikov zagotavljajo proste konce tedna. Skupno število efektivnih delovnih ur bo ostalo na enaki ravni, ključni agregati pa ne bodo delali manj, le v drugačnih časovnih intervalih, še pojasnjuje Gradišnik.

Na današnji novinarski konferenci so sicer predstavniki Skei povedali še, da je sindikat v imenu zaposlenih v nekdanji Sistemski tehniki, ki je danes del družbe Sij Ravne Systems, vložil tožbo zoper družbo, ker v pogajanjih z vodstvom niso uspeli doseči dogovora, da bi podjetje delavcem vrnilo tisti del plač, ki so se mu delavci v času krize pet let odpovedovali. Neuradno gre za razmeroma visoke zneske.