c S
Največ delovno aktivnih v občinah zahodne Slovenije 03.10.2018 08:26 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Med občinami z najvišjim deležem delovno aktivnih prebivalcev, torej tistih, ki so zaposleni ali samozaposleni, so v ospredju predvsem občine zahodnega dela države, medtem ko je nezaposlenost še vedno največja težava občin severovzhodne Slovenije. Prav za slednje so značilne tudi najnižje povprečne neto plače.

Kot je razvidno iz podatkov Sursa za leto 2017, se lahko občine Bloke, Žiri, Železniki in Šmarješke Toplice pohvalijo z nekaj nad 70-odstotnim deležem delovno aktivnih prebivalcev, medtem ko je slovensko povprečje znašalo 62,1 odstotka.

Tega povprečja ne dosega predvsem marsikatera občina z vzhodnega dela Slovenije. Povsem na dnu so občine Zavrč, Apače, Grad, Rogašovci in Hodoš, z zgolj tretjino delovno aktivnega prebivalstva pa je bila lani čisto zadnja občina Kuzma.

Po stopnji brezposelnih je po lanskih podatkih v najslabšem položaju občina Dobrovnik z 20,9-odstotnim deležem, sledile so ji občine Lendava, Kočevje, Rogašovci, Črenšovci in Hodoš. Med občinami z najnižjo stopnjo brezposelnosti so na prvem mestu Železniki s 3,8-odstotka, sledijo ji občine Gorenja vas-Poljane, Šmarješke Toplice, Cerkno, Žiri in Preddvor.

Med mestnimi občinami so najnižjo stopnjo brezposelnosti lani beležili v Novi Gorici (8,6 odstotka), Novem mestu in Kranju (oba po 9,1 odstotka), najvišjo pa v Mariboru (15,5) in Murski Soboti (17,4).

Po podatkih o najvišje izplačanih neto plačah je daleč na prvem mestu občina Cerklje na Gorenjskem, kjer je predvsem po zaslugi zaposlenih na brniškem letališču in v tamkajšnji kontroli letenja po zadnjih podatkih Sursa plača znašala 1438,70 evra. Na drugem mestu je Ljubljana s 1197,56 evra, na tretjem pa Novo mesto. Med bolje plačanimi zaposlenimi so bili še v občinah Štore, Ruše, Komenda, Dol pri Ljubljani in Šempeter-Vrtojba.

S povprečno plačo več kot 1000 evrov se je po podatkih Sursa lahko pohvalilo le 52 občin, medtem ko so povsem na dnu nekatere manjše in obmejne občine. Okoli 800 evrov je tako znašala plača v občinah Tabor, Poljčane, Oplotnica in Rečica ob Savinji, manj kot 800 evrov pa v Kostanjevici ob Krki, Gornjih Petrovcih in Osilnici. Med mestnimi občinami je edina občina, kjer je neto plača znašala manj kot 1000 evrov, Ptuj.