c S
Razrešitev Veličkega po oceni sindikalista ne bo vplivala na pogajanja in stavko 03.10.2018 07:25 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Morebitna razrešitev generalnega direktorja policije Simona Veličkega po oceni predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča na pogajanja in na potek stavke ne more vplivati. Kot je dodal, tudi Tatjana Bobnar, ki naj bi ga kot v. d. direktorice nasledila na čelu policije, pozna potek socialnega dialoga znotraj policije.

Uroševič je poudaril, da so sindikati stavko napovedali vladi in jo izvajajo v okviru zakonskih določil. Tako dosedanji direktor kot tudi njegova namestnica, ki bo od četrtka naprej najverjetneje v. d. direktorice, pa sta dobro seznanjena s stavkovnimi ukrepi in potekom stavke, je dodal Uroševič.

Kot je dejal, kakšnih konfliktov z dosedanjim direktorjem Veličkim sicer niso imeli. Policijo je čez to obdobje pripeljal dokaj mirno, je pa res, da je to delo opravljal razmeroma kratek čas. Kakšnih posebnih razlogov za grajo ali za hvalo predsednik sindikata zato niti ne vidi.

O Bobnarjevi pa je Uroševič dejal, da ima vse potrebne kvalifikacije za to mesto, saj že dlje časa sodeluje v vodstvu policije in pozna tako svoj posel kot potek socialnega dialoga znotraj policije.

V PSS so sicer predstavnikom vlade danes sporočili, da ne bodo odstopili od svojih zahtev po ločenih pogajanjih, niti od vsebinskih zahtev, opredeljenih v sklepu o napovedi stavke. "Zdaj le nadaljujemo s stavkovnimi aktivnostmi, ki jih v primeru ustreznega odziva vlade ne bomo zaostrovali," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu za notranje zadeve so namreč danes za STA potrdili, da bo minister Boštjan Poklukar vladi predlagal razrešitev Veličkega. Pravna podlaga za zamenjavo Veličkega je lahko zakon o javnih uslužbencih, ki omogoča pristojnemu ministru oz. vladi, da v enem letu od nastopa funkcije ne glede na razloge razreši generalnega direktorja.

Uradno sicer ni znano, kakšni naj bi bili razlogi za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je slišati, da gre nekompatibilnost med Veličkijem in Poklukarjem. Velički sicer policijo vodi od januarja letos, ko je po odstopu dotedanjega generalnega direktorja Marjana Fanka postal vršilec dolžnosti. Aprila pa je bil imenovan na položaj s polnim mandatom.