c S
Komisija za nadzor javnih financ na nujni seji o podeljevanju frekvenc 5G družbi BTC 03.10.2018 07:30 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Anže Logar je za prihodnji teden sklical nujno sejo, na kateri bodo obravnavali podeljevanje licence za testiranje pete generacije mobilne telefonije (5G) družbi BTC. Mediji so pred tem poročali o domnevni korupciji, povezani z zaposlitvijo nekdanjega ministra za javno upravo Koprivnikarja v BTC.

Za sejo komisije so se zavzeli v NSi, Logar pa jo je medtem sklical že sam. Kot je v izjavi novinarjem povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec, je zadeva po njihovih ocenah problematična, saj naj bi šlo za sume korupcije.

Najbolj kritično se jim zdi "to, da lahko nekdo brez dražbe podeljuje frekvence, nato pa čez tri mesece dobi zaposlitev v podjetju, ki je brez dražbe dobilo frekvence". V NSi pričakujejo odzive nekdanjega ministra Borisa Koprivnikarja, Komisije za preprečevanje korupcije in računskega sodišča.

Na vprašanje, ali bi lahko ustanovili tudi parlamentarno preiskovalno komisijo, je Vrtovec odgovoril, da o tem niso razpravljali. Po njegovem mnenju je smiselno najprej izvesti seje pristojnih parlamentarnih odborov in oceniti Koprivnikarjev odziv.

Vrtovec sicer meni, da bi moralo računsko sodišče revidirati poslovanje Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) v večletnem obdobju, predvsem podeljevanje frekvenc. Postopek bi morala uvesti tudi protikorupcijska komisija, je še dejal.

Portal Požareport je v ponedeljek namreč poročal o domnevni korupciji pri povezavah med frekvencami za BTC in zaposlitvijo nekdanjega ministra za javno upravo, ki je postal izvršni direktor za poslovno transformacijo v BTC.

BTC je frekvence po navedbah Požareporta prejel brez javnega razpisa in brezplačno, čeprav jih sicer podeljuje Akos. Družba je v času Koprivnikarjevega vodenja ministrstva poleg tega prejemala "nenavadno visoka nakazila", nekdanji minister pa naj bi poleg tega za BTC tudi lobiral, je navedel Požareport.

Koprivnikar je prek Facebooka obtožbe zanikal. Kot je poudaril, lahko testne frekvence za 5G več slovenskih podjetij in organizacij uporablja začasno na podlagi zakona in javnega poziva. Podlago za dodelitev ima Akos po njegovih besedah kot neodvisna agencija v zakonu, ki je sledila priporočilom Evropske komisije.

Glede očitkov o visokih nakazilih ministrstva za javno upravo BTC (šlo naj bi za do 46.000 evrov mesečno) je pojasnil, da je ministrstvo za javno upravo v zadnjih letih izvedlo zahteven projekt centralizacije upravljanja s prostori, ki jih potrebuje država s svojimi organi, postopek pa bo po načrtih prinesel milijonske prihranke. Ena od uporabnic prostorov je tudi carina, ki ima prostore v BTC, zanjo pa po novem stroške plačuje ministrstvo za javno upravo.

Glede zaposlitve v BTC pa je Koprivnikar še dejal, da je prejel vrsto ponudb za zaposlitev, a se je odločil "za sodelovanje z BTC, ker poznam njihove razvojne projekte ter bom lahko doprinesel s svojim znanjem in izkušnjami".

Na policiji so za časnik Finance dejali, da bodo "primer podeljevanja frekvenc proučili v smeri ugotavljanja razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti".

Odzvali so se tudi v SMC, kjer so zapisali, da primer "zahteva pojasnilo tistih, ki so zanj odgovorni", kar njihova stranka po njihovih besedah ni. "Ker pa je Boris Koprivnikar naš član, so vprašanja, ki jih mediji naslavljate na nas, razumljiva. V SMC od naših članov, zlasti najbolj izpostavljenih, pričakujemo in zahtevamo odgovorno, pregledno in pravno nesporno delovanje," so poudarili.

Verjamejo, da je Koprivnikar na položaju ministra deloval v skladu s temi pričakovanji, in pričakujejo, da bo storil vse, da bo svoje ravnanje pojasnil tako, da ne bo dvoma v upravičenost njegovih odločitev, so še dodali.

Dodatno je predsednik SMC in nekdanji premier Miro Cerar dejal, da od vsakega člana stranke pričakuje, da deluje zakonito, transparentno in v korist države ter ljudi. Stranka je bila po njegovih besedah v stiku s Koprivnikarjem, ki ji je zagotovil, da je kot minister delal zakonito in "ne bi smelo biti znakov nepravilnosti". A Cerar pričakuje, da bo Koprivnikar to tudi javno pojasnil, saj morajo ljudje izvedeti, za kaj je šlo pri tej zadevi.

Akos je k prijavi projektov za testiranje in prihodnjo rabo tehnologije 5G pozval lani v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo in na pobudo Evropske komisije. Na pobudo se je odzvala tudi družba BTC, ki s hčerinskim podjetjem AV Living Lab razvija ekosistem za testiranje povezanih in avtonomnih vozil na območju BTC Cityja Ljubljana.

V Akosu so v odzivu za medije očitke zavrnili in poudarili, da BTC ni edino podjetje s podeljenimi testnimi frekvencami. Prejeli so jih še na AMZS, v Elektru Gorenjska in na Internet Institutu.