c S
Danes zadnji dan za odprtje volilnih računov pred lokalnimi volitvami 03.10.2018 07:35 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - V skladu z rokovnikom za izvedbo lokalnih volitev, ki bodo 18. novembra, je danes zadnji dan, ko lahko organizatorji volilne kampanje še odprejo posebne volilne račune, ki so namenjeni financiranju kampanje. Kandidature za župane in za člane občinskih svetov v 212 slovenskih občinah pa je mogoče vložiti še do 18. oktobra.

Organizator volilne kampanje mora namreč najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah odpreti poseben transakcijski račun, na katerem mora zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje ter z njega poravnati vse stroške. Rok za odprtje računa se torej izteče danes, v vsakem primeru pa morajo organizatorji odpreti račune, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Po zakonu o volilni in referendumski kampanji stroški volilne kampanje za volitve v občinske svete ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti. Pri županskih volitvah stroški kampanje ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti, v primeru drugega kroga glasovanja pa se stroški kampanje za kandidata, ki na tem glasovanju kandidirata, lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca.

Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo predlagatelji županskih kandidatov in list kandidatov za člane občinskega sveta predložiti najpozneje 18. oktobra, ko se tudi izteče rok za vložitev kandidatur.

Dan po izteku roka za vložitev kandidatur, 19. oktobra, pa se bo začela tudi volilna kampanja, ki se bo končala 16. novembra opolnoči. Še pred nedeljo, 18. novembra, ko bo na nekaj tisoč voliščih potekalo glasovanje, pa je v tistem tednu predvideno tudi predčasno glasovanje.