c S
Kitajski Haier za nekaj manj kot pol milijarde evrov kupuje italijanski Candy 02.10.2018 14:17 Peking, 02. oktobra (STA) - Kitajski tehnološki velikan Haier je napovedal nakup italijanskega proizvajalca bele tehnike Candy, za katerega naj bi odštel 475 milijonov evrov. S tem želi povečati svoj tržni delež v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dogovor vključuje tudi blagovno znamko Hoover, ki jo je Candy kupil leta 1995 in je najbolj znana po sesalnikih.

Upravni odbor kitajske družbe je odločitev o nakupu sprejel v petek, prihaja pa v času, ko se želi kitajsko podjetje uveljaviti kot globalna blagovna znamka.

"Z združitvijo sil s skupino Candy želi Haier okrepiti svojo vodilno vlogo v pametnih gospodinjskih aparatih v Evropi," so v Haierju zapisali v izjavi za medije.

Haier Group je eden vodilnih proizvajalcev elektronskih izdelkov na Kitajskem, nastal pa je iz tovarne hladilnikov Qingdao, postavljene v istoimenskem pristanišču. Družba je imela lani 30,5 milijarde dolarjev prihodkov in 4,4 milijarde dolarjev dobička.

Družba je že leta 2016 od ameriškega velikana General Electric za 5,4 milijarde dolarjev kupila enoto za proizvodnjo gospodinjskih aparatov.

Haierjev kitajski tekmec Hisense je medtem nedavno svoj položaj na trgu bele tehnike v Evropi okrepil z nakupom velenjskega Gorenja, kamor naj bi po napovedih preselil tudi del proizvodnje televizijskih sprejemnikov.