c S
Evropske borze trgovalni dan začele s pesimizmom 02.10.2018 10:42 Frankfurt/Pariz/London, 02. oktobra (STA) - Na evropskih borzah vlagatelje očitno ni dovolj prepričal nedeljski dogovor med ZDA in Kanado o novem tristranskem prostotrgovinskem sporazumu z Mehiko. Poleg tega je nanje najverjetneje vplivala v ponedeljek izražena zaskrbljenost finančnih ministrov EU nad italijanskimi proračunskimi načrti. Tako so vsi osrednji indeksi trgovanje začeli v rdečem.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je padel za 0,96 odstotka na vrednost 3381,39. V Parizu je indeks padel za 0,72 odstotka, v Frankfurtu pa za 0,71 odstotka.

Nekaj več optimizma je bilo na borzi v Londonu, kjer je FTSE 100 padel za 0,29 odstotka.

ZDA in Kanada so po dolgotrajnih pogajanjih v nedeljo zvečer dosegle okvirni dogovor o novem prostotrgovinskem sporazumu na severnoameriški celini, t. i. novi Nafti. Pogajalci so tako v zadnjem hipu uspeli ohraniti tristranski dogovor med ZDA, Kanado in Mehiko.

Medtem so finančni ministri držav v območju evra v ponedeljek v Luksemburgu znova izrazili zaskrbljenost zaradi italijanskih proračunskih načrtov in Rim vnovič pozvali k spoštovanju skupnih pravil. Italijanski finančni minister Giovanni Tria je pozval k mirnosti, a slednje vlagatelje ni povsem prepričalo.

Tečaj evra je na borzi v Frankfurtu rahlo padel, in sicer za 0,40 odstotka na 1,1538 dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1606 dolarja.

Pozitivno se je izteklo trgovanje na borzi v Tokiu, kjer Nikkei 225 še naprej raste in je trgovanje končal pri 24.270,62 točke. Indeksi preostalih pomembnejših azijskih borz so končali v rdečem. Hongkonški osrednji indeks je padel za 2,48 odstotka. Kospi je v Seulu končal 1,25 odstotka nižje, sydneyjski All Ordinaries pa 0,74 odstotka pod gladino. Borza v Šanghaju je bila zaradi praznika zaprta.