c S
Prvi dan kongresa slovenskih občin tudi pogovor s predsednikom vlade 02.10.2018 10:31 Rimske Toplice, 02. oktobra (STA) - V Rimskih Toplicah bo danes in v sredo potekal 2. kongres slovenskih občin. Osrednji dogodek prvega dne bo pogovor z novim predsednikom vlade Marjanom Šarcem, v sredo pa se bo z županjami in župani srečal predsednik države Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj kongresa.

Kot so zapisali organizatorji, je kongres priložnost za srečanje predstavnikov vseh slovenskih občin, da z različnih zornih kotov osvetlijo vlogo in pomen občin. Tudi vprašanj, o katerih pričakujejo, da se bodo danes pogovorili s premierom, so nanizali kar nekaj, od vloge in razvoja razvoja lokalne samouprave do regionalnega razvoja in evropskih sredstev.

Pričakovati pa je, da bo govora tudi o financiranju občin, saj so v teku pogovori o višini povprečnine za prihodnji dve leti. Znesek, ki ga je občinam predlagalo finančno ministrstvo, pa po njihovih ocenah za naloge, ki jim jih nalaga zakonodaja, ne zadošča.

Uvodoma bodo zbrane danes nagovorili predstavniki vseh treh občinskih združenj, ki bodo sodelovali tudi na popoldanski okrogli mizi o regionalnem razvoju. Poleg podpredsednika Skupnosti občin Slovenije Ivana Žagarja in predsednikov Združenja občin Slovenije ter Združenja mestnih občin Slovenije, Roberta Smrdelja in Mateja Arčona, bodo na okrogli mizi sodelovali tudi minister za javno upravo Rudi Medved, predsednik odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Zvonko Černač, predsednik komisije DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Dušan Strnad in generalni direktor direktorata za regionalni razvoj na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marko Drofenik.

V sredo bodo med drugim v ospredju vidiki sodobnega razvoja občin, razpravljali pa bodo tudi o kakovosti bivanja v lokalnem okolju in turizmu.