c S
Avgusta večja prodaja v trgovini na drobno 28.09.2018 17:00 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je avgusta v primerjavi z julijem povečal za en odstotek, v primerjavi z avgustom lani pa za 4,4 odstotka. Na mesečno rast je vplival predvsem višji realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv. Njegova rast je bila avgusta najvišja v letošnjem letu.

Realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je bil avgusta 0,9 odstotka višji kot julija. V trgovini na drobno z živili je realni prihodek narasel za 1,7 odstotka, v trgovini na drobno z neživili za 1,3 odstotka, v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi pa se je zmanjšal za 0,6 odstotka.

Na letni ravni se je realni prihodek zvišal tako v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 9,9 odstotka) kot v trgovini na drobno brez motornih goriv (za 2,1 odstotka). Prodaja neživil je narasla za 7,9 odstotka, medtem ko je prodaja živil upadla za 3,9 odstotka.

V prvih osmih mesecih je bil realni prihodek v trgovini na drobno za 1,7 odstotka višji kot prvih osmih mesecih lani. Prodaja motornih goriv je narasla za 5,5 odstotka, prodaja v trgovini na drobno brez motornih goriv je ostala nespremenjena. V trgovini z živili je prodaja upadla za 4,9 odstotka, z neživili pa zrasla za 4,7 odstotka.

Prodaja na drobno v trgovini z motornimi vozili je bila avgusta v primerjavi z julijem višja za 2,6 odstotka. Rasla je sedmi mesec zapored. Na letni ravni je bila višja za 20,9 odstotka, v prvih osmih mesecih pa se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 16,8 odstotka.