c S
Vlada po zagotovilih ministrstva za javno upravo napoved policijskih sindikatov jemlje z vso resnostjo 29.09.2018 20:00 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Na ministrstvu za javno upravo (MJU) zagotavljajo, da vlada jemlje napoved policijskih sindikatov za odmrznitev stavke z vso resnostjo, kar velja tudi za vse ostale aktivnosti sindikatov v pripravah na pogajanja o stavkovnih zahtevah. Za notranje ministrstvo je najpomembneje, da se čim prej najdejo ustrezne rešitve, pravijo.

Kot so zapisali na MJU, je vlada nemudoma po imenovanju pristopila k aktivnostim za čim prejšnjo uspešno razrešitev stavkovnih zahtev sindikatov javnega sektorja. V tej zvezi je že prvi teden po imenovanju na MJU potekal uvodni sestanek z vodji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

V četrtek, na drugi redni seji v tem mandatu, pa je vlada že imenovala svojo pogajalsko skupino, ki se je "tudi že sestala na delovnem sestanku in pričela s pripravo pogajalskih izhodišč z namenom, da se pogajanja res čim prej pričnejo".

Ob tem so znova poudarili, da je čim prejšnji dogovor med vladno in sindikalno stranjo o razrešitvi stavkovnih zahtev absolutna prioriteta vlade, zato si prizadevajo, da bi v najkrajšem možnem času storili vse korake in pripravili vse potrebno, da se pogajanja čim prej pričnejo.

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pa so v odzivu na napoved nadaljevanja stavkovnih aktivnosti policistov zapisali, da je policija eden glavnih stebrov zagotavljanja notranje varnosti, "zato je najpomembneje, da se bodo čim prej našle ustrezne rešitve v okviru konstruktivnega dialoga med predstavniki policijskih sindikatov in posebno vladno pogajalsko skupino, katere članica je tudi državna sekretarka na MNZ".

Dejstvo je namreč, da vsaka policijska stavka nedvomno predstavlja določeno varnostno tveganje, zato tudi zakon o organiziranosti in delu v policiji določa naloge, ki so jih policisti med stavko dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih, so še dodali.

Na napoved stavke se je ob obisku Bele krajine v Črnomlju odzval tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Na vprašanje, ali bo odmrznjena policijska stavka vplivala na varnost ob meji, je odgovoril, da je nadaljevanje policijske stavke pričakoval in da je to zanj samo znak, da je treba začeti socialni dialog, za katerega verjame, da bodo v njegovem okviru našli "konstruktivne rešitve".

"Znotraj socialnega dialoga se bomo s policisti in z obema policijskima sindikatoma dogovarjali in pogovarjali, verjamem tudi, da bodo našli ustrezne rešitve", je še dodal.

Policijska sindikata sta namreč danes sporočila, da bosta v ponedeljek znova začela izvajati stavkovne aktivnosti v polnem obsegu. Te so namreč po odstopu prejšnje vlade zamrznili. Pričakujejo pa, da bodo z njimi potekala ločena pogajanja.