c S
Trump podpisal zakonodajni sveženj o proračunski porabi 29.09.2018 20:00 Washington, 28. septembra (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal 853 milijard dolarjev vreden sveženj zakonov o proračunski porabi v novem proračunskem letu, ki se začenja 1. oktobra. S tem so se pred volitvami izognili prekinitvi financiranja nekaterih zveznih agencij in s tem zaprtju vlade.

Največji znesek od 853 milijard dolarjev gre za obrambo, nekaj pa za druge programe. Denarja za Trumpov zid na meji z Mehiko - zaradi česar je nekaj časa grozil, da svežnja ne bo podpisal - ni, a predsednik se zaveda, da so volitve in bo za blokado proračuna nosil odgovornost sam skupaj s svojo stranko.

V to so ga sicer morali prepričati, saj je sam nekaj tednov trdil, da bo blokada proračuna oziroma vlade koristila republikancem, ki bodo lahko javnosti prodajali, da želijo demokrati množičen prihod ilegalcev in kriminalcev čez mejo. Republikanci so za zid hoteli nameniti pet milijard dolarjev, demokrati so ponujali 1,6 milijarde, kar je bilo na koncu sprejeto.

V svežnju, ki ga je podpisal, je denarja za 12 mesecev financiranja ministrstev za obrambo, delo, šolstvo in zdravstvo. Ministrstva za domovinsko varnost, zunanje zadeve, trgovino in pravosodje imajo denarja za normalno delo do 7. decembra. Ministrstvi za energijo in veterane ter kongresniki, pa so dobili sredstva za naslednjih 12 mesecev že v začetku meseca.

Trump je ob podpisu zakonodajnega svežnja dejal, da gre za rekordnih 716 milijard dolarjev porabe za obrambo, 1,6 milijarde dolarjev za nadaljevanje gradnje zidu, 1,5 milijarde dolarjev za izboljšanje šolske varnosti, 6,7 milijarde dolarjev pa bo šlo za boj proti odvisnosti od mamil in duševno zdravje. Dodal je, da ZDA zaradi njega spet spoštujejo, Američane pa spet ščitijo.