c S
Prenova ptujske tržnice že ob začetku del dražja za pol milijona evrov 30.09.2018 12:05 Ptuj, 29. septembra (STA) - Ptujski mestni svet bo na ponedeljkovi seji obravnaval rebalans letošnjega proračuna in spremembo investicijskega programa za ureditev mestne tržnice. Kot je razvidno iz predlaganega gradiva, se je investicijska vrednost dvignila na skoraj 5,4 milijona evrov, kar pomeni, da bo morala mestna občina zagotoviti dodatnega pol milijona evrov.

Zdaj veljavni investicijski program, sprejet julija lani, je vrednost naložbe, ki je bila podana na podlagi projektantske ocene, zakoličil pri 4,8 milijona evrov, od tega si mestna občina 4,2 milijona obeta iz evropskega vira za celostne teritorialne naložbe (CTN).

Avgusta je župan Miran Senčar podpisal pogodbo z izbranim izvajalcem, ljubljanskim podjetjem KPL, ki je medtem že začelo s prvimi deli. Pred ponedeljkovo sejo mestnega sveta je postalo jasno, da je pogodbena vrednost del za pol milijona evrov višja od projektantske ocene.

Kot pojasnjujejo na občini, je do odstopanj prišlo v izvedbenih delih, kjer je med drugim skoraj 170.000 evrov potrebnih samo za arheološka izkopavanja, nekoliko pa se je povišal tudi strošek za pripravo projektne dokumentacije in strokovnega nadzora.

Ob tem evropska sredstva za ta projekt še niso zagotovljena, so pa na ptujski občini povedali, da so 14. septembra od okoljskega ministrstva prejeli pozitivno oceno kakovosti projekta, ki je podlaga za izdajo odločitve o podpori s strani vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko. S tem bo občina za projekt prejela 3,4 milijona evrov kohezijskih sredstev in 850.000 evrov proračunskega denarja.

Na ptujski občini, ki bi jo tako projekt v primeru potrditve novega investicijskega programa stal 1,1 milijona evrov, ob tem pred sejo opozarjajo, da je dolgotrajni postopek javnega naročanja že povzročil zamik pri začetku del, zato sta sprejema dokumentov nujna koraka za črpanje 4,2 milijona evrov evropskih sredstev.

Kot poudarja Senčar, bi lahko morebitna zavrnitev obravnave ali sprejema obeh dokumentov imela za mesto usodne posledice - na eni strani izgubo evropskih sredstev za izvedbo projekta, na drugi pa izgubo priložnosti za temeljito prenovo tega dela mestnega jedra.

Senčar je zato mestni svet pozval, da odgovorno in v dobro mesta sprejme potrebne spremembe, v nasprotnem primeru pa bo, kot je pojasnil, moral prevzeti tudi odgovornost za nastalo večmilijonsko škodo.

Ker je pogodba z izvajalcem del že podpisana, prva dela pa so se že začela, bi morebitna izguba evropskih sredstev lahko povzročila velike finančne težave, projekta pa ne bi bilo mogoče dokončati. Kot dodajajo na občini, bi mesto s tem izgubilo izjemno priložnost za prenovo enega od bolj vitalnih delov starega mestnega jedra.

Kljub pozivom s strani župana, ki se sicer ne namerava potegovati za nov mandat, je v luči prihajajočih lokalnih volitev pričakovati vročo razpravo, saj se je Senčar z mestnim svetom prav zaradi tega projekta že zapletel v politično in pravno bitko.

Potem ko je precej občanov nasprotovalo podrtju starih dreves in jih je občinska oblast nenapovedano odstranila dobesedno čez noč, se je zapletlo še pri izbiri izvajalca. Mestni svet je zato od župana terjal razveljavitev razpisa, a je slednji svoj prav dosegel na upravnem sodišču.

Nekateri županski kandidati, med njimi predvsem Senčarjev predhodnik in najglasnejši kritik Štefan Čelan, so se že zavzeli za delno spremembo načrtov, medtem ko jasno in glasno zdaj načrtovano prenovo tržnice podpira le kandidat Senčarjeve liste ter njegov potencialni naslednik in aktualni podžupan Gorazd Orešek.