c S
Na Jesenicah iščejo izvajalca za ureditev Gorskokolesarskega učnega centra 30.09.2018 12:05 Jesenice, 29. septembra (STA) - Občina Jesenice bo v okviru mednarodnega projekta Alpe Adria regija doživetij na Pristavi preuredila obstoječi Kurirski dom v Gorskokolesarski učni center s kolesarskim poligonom. Občina za projekt že dlje časa neuspešno išče izvajalca del, saj je prijava na razpis za manjša podjetja, ki bi jih posel zanimal, prezahtevna.

Do sedaj so bili objavljeni trije neuspešni javni razpisi, predvidoma naslednji teden pa bo objavljen četrti. Že tretji je bil objavljen s prilagojeno oceno vrednosti investicije, saj je občina glede na dvig gradbenih cel na trgu ponovno izvedla cenitev investicije. Prihajajoči, četrti razpis pa bo izveden s postopkom pogajanj, so za STA pojasnili na jeseniški občini, kjer upajo, da bodo na ta način vendarle prišli do izvajalca.

Menijo, da je problem v tem, da je vrednost gradbeno-obrtniških del v višini 70.000 evrov glede na trenutno obremenjenost gradbenega sektorja prenizka, da bi zanimala večja gradbena podjetja. Manjša podjetja, ki bi bila primerna za izvajalca, pa niso zadosti vešča elektronske prijave na razpis, ki jo zahteva zakon o javnih naročilih.

Jeseniška občina želi Kurirski dom na Pristavi preurediti v učni center za gorsko kolesarjenje. V centru bo prostora za nočitev 12 oseb, v njem pa se bodo izvajala tudi usposabljanja za varno kolesarjenje. Prav tako bodo kolesarje poučevali o tem, da v gozdu niso sami in da je treba poskrbeti, da bi čim manj motili živali in lastnike zemljišče.

Kurirski dom je doslej služil predvsem različnim srečanjem in piknikom, center za gorsko kolesarjenje, s katerim bo najverjetneje upravljal občinski zavod za šport, pa bo predstavljal novo turistično ponudbo v občini, je pojasnila vodja oddelka za gospodarstvo na jeseniški občini Vera Djurić Drozdek in dodala, da je takšna ponudba še posebej dobrodošla, saj omogoča podaljšanje glavne sezone na pomlad in jesen.

Ob centru bo urejen kolesarski poligon, na katerem bodo tečajniki lahko takoj preizkusili pridobljeno znanje. Na voljo bo 17 koles, pri čemer bodo nekatera prilagojena gibalno oviranim osebam. Prav center na Pristavi bo namreč eden redkih, če ne celo prvi tovrstni kolesarski center v državi, namenjen tudi osebam z manjšimi gibalnimi ovirami, torej tistim, ki bi radi doživeli gorsko kolesarjenje v naravi, pa tega sicer niso zmožni, je pojasnila Djurić Drozdekova.

Celotna investicija skupaj z opremo, poligonom in preureditvijo Kurirskega doma naj bi znašala okoli 150.000 evrov in Djurić Drozdekova upa, da bodo do poletja infrastruktura na Pristavi urejena in pripravljena na uporabo. Ena od aktivnosti v projektu pa je tudi vzpostavitev daljinske gorske kolesarske poti preko Karavank, ki bo na Jesenice prišla iz žirovniške občine in se bo nadaljevala proti Kranjski Gori.

V 2,5 milijona evrov vrednem projektu, sofinanciranim iz programa Interreg Slovenija Avstrija, sodeluje 12 partnerjev, sedem s slovenske in pet z avstrijske strani Karavank. "Vsi ugotavljamo, da so Karavanke čudovite in ponujajo veliko neizkoriščenih priložnosti," je izpostavila Djurić Drozdekova in pojasnila, da so ponudniki na tem območju premalo povezani in imajo premalo znanj za trženje ponudbe in razvoj turizma, zato so se odločili za ta projekt, v okviru katerega bo nastal strateški razvojni načrt.

"Prednost Karavank je, da so sorazmerno lahko dostopne, niso pa tako oblegane, saj v njih lahko še vsak najde kotiček zase," je povedala Djurić Drozdekova in zagotovila, da bodo turistično ponudbo območja oblikovali tako, da ne bo postalo množično pribežališče turistov, ampak bodo obiskovalci lahko v Karavankah še naprej povezani z naravo.