c S
Išče se nov varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano 30.09.2018 12:05 Ljubljana, 29. septembra (STA) - Potem ko je vlada Jožeta Podgorška imenovala za državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu, to zdaj išče novega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. Javni poziv kandidatom je objavilo v zadnji številki uradnega lista, na prijave kandidatov pa bo čakalo do 15. oktobra.

Slovenija je prvega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, katerega naloga je spremljati ravnanja deležnikov v verigi preskrbe s hrano, objavljati primere dobrih poslovnih praks in o tem obveščati javnost, dobila marca 2015.

Na to funkcijo je takratna vlada za obdobje pet let imenovala Podgorška, ki pa je v vladi Marjana Šarca postal državni sekretar na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ministrstvo je tako v petkovem uradnem listu objavilo javni poziv zainteresiranim kandidatom za to funkcijo, za oddajo prijave pa imajo 15 dni časa.

Prispele prijave bo pregledala natečajna komisija ministrstva, izbranega kandidata pa bo na predlog kmetijske ministrice Aleksandre Pivec imenovala vlada za petletni mandat. Delo bo opravljal nepoklicno.

Za varuha je lahko imenovana oseba, ki uživa strokovni in moralni ugled ter podporo deležnikov v verigi preskrbe s hrano. Ob tem pa ne sme biti član vodstva ali nadzora podjetja, ki se ukvarja s pridelavo, predelavo, distribucijo ali prodajo hrane.

Njegova naloga je spremljati ravnanja deležnikov v verigi preskrbe s hrano, morebitna nedovoljena ravnanja priglasiti agenciji za varstvo konkurence, vladi pa poročati o primerih dobrih in slabih poslovnih praks v verigi preskrbe s hrano ter ji predlagati ukrepe za izboljšanje te verige.