c S
Investicije v elektronske komunikacijske storitve lani višje za 14 odstotkov 30.09.2018 12:05 Ljubljana, 29. septembra (STA) - Vrednost investicij v elektronske komunikacijske storitve je lani dosegla skupno 247 milijonov evrov, kar je 14 odstotkov več kot predlani. Skupni prihodek od storitev elektronskih komunikacij se je povečal za tri odstotke na 1,17 milijona evrov, pri čemer se je najbolj povečal prihodek od storitev medomrežnega povezovanja.

Ob koncu leta 2017 je bilo na slovenskem trgu 14 operaterjev fiksnega telefonskega omrežja in sedem operaterjev mobilnega telefonskega omrežja. Ponudnikov kabelskih in satelitskih storitev je bilo 48, ponudnikov internetnih storitev pa 61, kažejo podatki republiškega statističnega urada.

Največji delež je k skupnemu prihodku od storitev elektronskih komunikacij lani prispeval prihodek od javno dostopnih mobilnih telefonskih storitev, in sicer 28 odstotkov oz. 323 milijonov evrov.

Prihodek od javnega telefonskega omrežja na fiksni lokaciji je znašal 24 odstotkov oz. 279 milijonov evrov, prihodek od storitev medomrežnega povezovanja 13 odstotkov oz. 158 milijonov evrov, drugi prihodki pa so znašali 35 odstotkov oz. 415 milijonov evrov. V drugih prihodkih so upoštevani tudi prihodki širokopasovnega dostopa do interneta.

Lani sta se znižala prihodek od javnega telefonskega omrežja na fiksni lokaciji (za 20 milijonov evrov oz. sedem odstotkov) in prihodek od javno dostopnih mobilnih telefonskih storitev (za 11 milijonov evrov oz. tri odstotke). Zvišali so se drugi prihodki (za osem milijonov evrov oz. dva odstotka) in prihodek od storitev medomrežnega povezovanja (za 57 milijonov evrov oz. 57 odstotkov).

V dejavnosti elektronske komunikacijske storitve je bilo lani zaposlenih okoli 5400 oseb, kar je približno odstotek manj kot predlani.

Število poslanih sporočil sms je lani preseglo 2,7 milijarde. V slovenskih mobilnih omrežjih je bilo tako lani poslanih povprečno 7,4 milijona sporočil sms na dan. Posamezni uporabnik mobilne telefonije je poslal povprečno 1127 sporočil oz. 3,1 na dan. V vrednosti teh podatkov ni zajeto mednarodno gostovanje. Število poslanih sporočil sms se je v enem letu povečalo za dva odstotka.