c S
Voc Celje lani z rastjo prihodkov in dobička 30.09.2018 12:05 Celje, 29. septembra (STA) - Celjska družba Vzdrževanje in obnova cest (Voc) je lani ustvarila 35,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, potem ko so leta 2016 znašali 28,6 milijona evrov. V letu 2017 pa je čisti dobiček, ki je leta 2016 znašal nekaj manj kot 190.000 evrov, porasel na blizu 950.000 evrov, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa.

Kot je v lanskem poslovnem poročilu zapisal direktor Voca Roman Moškotevc, je dobro gospodarsko okolje v letu 2017 podjetju omogočilo, da je ustvarilo eno uspešnejših poslovnih let. Aktivnosti na področju državne koncesije, veliko število javnih razpisov ter vlaganja v obnovo in izgradnjo infrastrukture s strani gospodarskih subjektov in fizičnih oseb so pripeljale do precejšnje rasti poslovanja.

"Da smo ugodne gospodarske razmere uspešno izkoristili, lahko pripišemo tudi našemu načrtnemu vlaganju v prenovo in širitev tehničnih zmogljivosti. K uspešnemu poslovnemu letu 2017 so v veliki meri pripomogle tudi za nas ugodne zimske razmere, ki so nam v zimskem obdobju prinesle kar nekaj dela z zimsko službo in nam s tem omogočile uspešnejši začetek leta," je dejal Moškotevc.

Voc, ki zaposluje okoli 340 delavcev, je lani zabeležil tudi povečan obseg popravil in prenov vozišč na državnih cestah, kjer se je izkazala kot strateška njihova odločitev izdatnih vlaganj v tehnično opremo za recikliranje in asfaltiranje. Nadaljevala so se tudi državna vlaganja v obnovo avtocest.

Lani je Voc, ki sodi med največje gradbince v Sloveniji, izvedel tudi več projektov na tehničnem področju, v okviru katerih je posodobil in optimiziral posamezne službe. Priložnost za delo, ki so jo ponudili mladim strokovnim sodelavcem in jih pripravili na samostojno delo ter vodenje njihovih najzahtevnejših projektov, se je izkazala za pravo odločitev in bodo s tem pristopom nadaljevali tudi letos.

V letu 2017 je Voc nadaljeval z aktivnostmi za pridobitev stabilnega vira ključnega polproizvoda podjetje - asfalta. Pridobili so vso potrebno dokumentacijo in soglasja za postavitev lastne proizvodnje asfalta in začeli z izgradnjo.

Lani so asfalt kupovali na prostem trgu, kar je povzročalo večje logistične težave in manjšo izkoriščenost delovne sile ter mehanizacije. "Vsekakor si bomo dolgoročno prizadevali, da glede na obseg naših potreb zagotovimo še kakšen lasten vir asfaltnih mešanic," je še dodal Moškotevc.