c S
Šarec v Ajdovščini avtoprevoznikom obljubil posluh vlade 30.09.2018 10:00 Ajdovščina, 29. septembra (STA) - Atoprevozniki so na današnjem srečanju prevozniških družin in prevozniških podjetij Slovenije opozorili na številne težave, s katerimi se srečujejo. Izpostavili so predvsem nelojalno konkurenco tujih podjetij, nepretočnost slovenskega avtocestnega omrežja, visoke cestnine in še kaj. Premier Šarec jim je obljubil posluh vlade za njihove težave.

Srečanja sta se udeležila tudi predsednik vlade Marjan Šarec in minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli in pozdravila preko 2000 zbranih avtoprevoznikov in članov njihovih družin.

"Vlada bo prisluhnila avtoprevoznikom, vse težave bomo poskušali reševati z dialogom in v dobri veri, da omogočimo razvoj tudi tej panogi, ki je zelo pomembna za uspešno in učinkovito gospodarstvo," je po zaključku uradnega dela povedal Šarec. Izpostavil je, da si avtoprevozniki želijo predvsem izgradnje tretjega pasu na slovenskih avtocestah ter tretjo razvojno os, zaradi nelojalne konkurence pa bo po besedah premierja treba okrepiti inšpekcijski nadzor.

Avtoprevozniki so sicer že imeli prvi pogovor z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, tudi v prihodnje pa se bodo pogovarjali in sproti reševali nakopičene težave. "Ne govorimo o zahtevah, pač pa o izzivih, ki so pred nami. Dogovorili smo se, da se bodo mesečni sestanki ministrstva in avtoprevoznikov nadaljevali tudi v mojem mandatu. Naredili bomo nek časovni okvir, kako bomo te izzive postopoma reševali. Samo z dogovarjanjem, samo z vzajemnim delom se lahko zadeve spreminjajo na bolje," je za STA ob robu današnjega srečanja povedala Bratuškova.

"Mi si želimo le, da bi nam vlada postavila sprejemljive pogoje in da nam pustijo dobro delati, ker bo s tem za vse več in boljše," je bil jasen ajdovski avtoprevoznik Milan Slokar, ki je tudi predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri združenju za promet GZS.

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek pa je ocenil, da bi sektor prometa moral postati strateška gospodarska panoga. "Sektor transporta in logistike namreč ustvari 17 odstotkov BDP v Sloveniji. Bolje moramo izkoristiti tudi geostrateško lego Slovenijo in povečati blagovne tokove skozi Slovenijo," je poudaril. Opozoril je tudi problem nelojalne konkurence iz tretjih držav in obenem pozval sindikate, naj javno izpostavijo tiste prevoznike, ki kršijo delovno zakonodajo.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Dejal je, da je prevozništvo pomembna gospodarska panoga v občini, čeprav je sedaj prevoznikov manj kot jih je bilo v preteklosti. V ajdovski občini deluje 60 prevozniških podjetij, ki zaposlujejo 250 delavcev in letno ustvarijo za 38 milijonov evrov prometa.

Srečanje se bo nadaljevalo do poznega večera, udeležencem pa se ob tem predstavljajo številni razstavljavci, podjetja, ki delujejo na področju prometa in logistike. Organizatorji, sekcija za promet pri OZS in sekcija za cestni transport pri GZS, si želijo, da bi sedanja prireditev prerasla trenutne okvirje in se razvila v večdnevno prireditev in morebitni logistični sejem.