c S
Umar: Trgovinska vojna predstavlja zelo resno tveganje 28.09.2018 07:29 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Mednarodne trgovinske vojne zaenkrat prinašajo relativno majhen neposreden učinek na slovensko gospodarstvo, ocenjuje Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Vendar pa gre za zelo resno tveganje, saj lahko prinese precej večje posredne učinke, je danes posvaril vršilec dolžnosti direktorja Umarja Boštjan Vasle.

Umar je izvedel simulacijo učinkov že sprejetih carinskih ukrepov na Slovenijo. "S tehničnega vidika ugotavljamo, da ima to, kar je bilo doslej sprejeto, relativno majhen neposreden vpliv na Slovenijo," je na novinarski konferenci ob objavi jesenske gospodarske napovedi povedal Vasle. Gre za od 0,2 do 0,4 odstotne točke nižjo gospodarsko rast.

Vendar je Vasle dodal opozorilo. "Gre za zelo tehnično simulacijo, ki ne upošteva dejstva, da lahko carine pomembno vplivajo na pričakovanja posameznih segmentov gospodarstva, ta pričakovanja pa lahko po naši oceni v precej večji meri vplivajo na gospodarsko aktivnost," je izpostavil. "Vse je odvisno od tega, kako bodo reagirala podjetja oz. kako bodo ukrepi, ki vplivajo na manjšo mednarodno trgovino, vplivali na njihove investicije."

Če bi se trgovinska vojna zaostrovala, bi imela tako precej večji vpliv, kot ga lahko oceni tehnična analiza, je pojasnil Vasle.

Izpostavil je, da je Slovenija v tem primeru še bolj izpostavljena kot kakšne druge države. "Obseg slovenskega izvoza bo ob koncu letošnjega leta znašal približno 85 odstotkov celotnega bruto domačega proizvoda, kar je zelo številka. Pri taki odprtosti imajo vsi ukrepi, ki sledijo mednarodni trgovini, precej večji vpliv," je poudaril.

"To tveganje jemljemo zelo resno, saj ima veliko možnost, da spremeni potek dogodkov ne le v Sloveniji, ampak v celotnem svetovnem gospodarstvu," je glede trgovinskih vojn še posvaril Vasle.