c S
Letošnja trgatev v Goriških Brdih obilna in kakovostna 28.09.2018 07:29 Dobrovo, 27. septembra (STA) - V tem tednu se zaključuje trgatev v briških vinogradih. Po štirih količinsko skromnejših letnikih je letošnji pridelek nadpovprečen, tako količinsko kot kakovostno, je na današnji novinarski konferenci poudaril direktor Kleti Brda Silvan Peršolja. Letos bodo v vinski kleti predelali 9350 ton grozdja, kar je za četrtino več kot v prejšnjih letih.

Kljub obilici pridelka, saj so kooperanti pripeljali v klet več grozdja, kot so se predhodno zavezali s pogodbami, pa so v kleti obdržali lanske odkupne cene pridelka. Za grozdje posebne kakovosti ali grozdje redkejših sort je cena celo nekoliko višja od lanske.

Za kilogram oddanega grozdja bodo vinogradniki dobili med 0,40 in 1,20 evra, povprečna cena v zgornjem kakovostnem razredu pa bo presegla 0,85 evra za kilogram.

Med sortami je Peršolja izpostavil rebulo, kjer pridelek količinsko ni posebej izstopal, izjemno visoka pa je bila kakovost pridelka. Po količinah je izstopala predvsem sorta chardonnay, enologi pa so najbolj zadovoljni z rdečimi sortami.

"Večina vinogradnikov je resno vzela nasvete vsakoletnih zimskih izobraževanj, kjer že nekaj let govorimo o prilagajanju podnebnim spremembam," je povedal direktor Kleti Brda.

Pohvalil je tudi briške vinogradnike, ki so v letošnjem letu spet nekoliko bolj množično obnavljali vinograde. Tem so stali ob strani predvsem s strokovnimi nasveti, vinogradnikom, ki so se soočili z boleznijo - kapjo vinske trte, pa so finančno pomagali tudi pri nakupu novih trsov.

Peršolja je ponovno poudaril, da je rebula najpomembnejša sorta v Goriških Brdih, zaradi dogajanja v zadnjem času, ko jo množično nasajajo v vinogradih Padske doline v Italiji, pa jo bo treba zaščititi. Rebula take kvalitete, kot jo poznajo sedaj, je lahko le pri tistem grozdju, ki zraste na revnih lapornatih tleh v Brdih, Vipavski dolini in delu Krasa, tista iz dolinskih vinogradov pa kvalitetni ni primerljiva in lahko pomeni le razvrednotenje sorte.

Obilna trgatev je v letošnjem letu presenetila vinogradnike v večini evropskih držav, zato pričakujejo, da bodo razmere na trgu vina težke in seveda pritisk na cene. Vendar se v Goriških Brdih zavedajo kakovosti svojih vin, kar predstavlja dobro izhodišče pri prodaji tako doma kot v tujini.

Med trgatvijo je Klet Brda obiskalo 70 poslovnih partnerjev iz ZDA, Velike Britanije, Poljske, Italije, Kitajske, BiH in Hrvaške. "Doživetje trgatve pri družinah naših članov v kombinaciji s sončnim in toplim vremenom je navdušila naše goste. Tudi za izkušene vinske distributerje je trgatev pri nas še vedno poseben dogodek, izrazili so navdušenje nad našimi vini in celotno Slovenijo," je še dejal Peršolja.