c S
Oba stroja v radeški papirnici obratujeta 28.09.2018 07:29 Radeče, 27. septembra (STA) - Direktor proizvodnje v družbi Radeče papir nova Tomaž Režun je danes za STA zatrdil, da oba stroja, štiri in pet, obratujeta in s tem zanikal govorice, ki so se pojavile v javnosti, da stroja zaradi pomanjkanja naročil stojita. Dejal je, da sta stroja optimalno zasedena, glede plač pa je pojasnil, da so redne, vsi prispevki so plačani.

Da so plače redne in jih delavci prejmejo 18. v mesecu, je za STA potrdil tudi predsednik podjetniškega sindikata Stane Klanšek. Po njegovih besedah se včasih ustavi stroj pet, ki je namenjen izdelavi papirjev z visoko varnostjo in tiskanje denarja. Gre za specifična naročila, ki jih je težko dobiti, je dejal Klanšek.

"Plače od ponovno vzpostavitve proizvodnje leta 2014 prejemamo redno. Usklajene so tudi s podjetniško kolektivno pogodbo, ki jo pred uvedbo stečaja aprila leta 2012 nismo imeli," še pravi Klanšek, ki ocenjuje, da je socialni dialog v radeški papirnici na visoki ravni.

Družba Radeče papir nova je lani stabilno poslovala in končno uspela izplavati iz rdečih številk. Ustvarili so namreč približno 100.000 evrov čistega dobička, medtem ko so v letu 2016 poslovali z izgubo v višini 868.000 evrov evrov. Prihodki od prodaje so lani porasli za okrog osem milijonov evrov na 33 milijonov evrov.

Lansko poslovanje je družba, ki po podatkih Režuna zaposluje okoli 300 delavcev, izboljšala na račun velikega naročila na stroju pet. Vrednost posla, ki so ga opravili za eno izmed afriških držav, pa je znašala pet milijonov evrov.

S tem naročilom se je radeška papirnica na svetovnem zemljevidu proizvajalcev vrednostnega papirja ponovno pojavila kot veliko podjetje, ki lahko uresniči najzahtevnejša naročila. Letos takšnega naročila niso uspeli pridobiti, a so dobili več manjših.

Družba Radeče papir nova je nastala leta 2013 na pogorišču Papirnice Radeče, ki je pristala v stečaju. Dubajski sklad Emkaam Investments je prek družbe Radeče papir nova poslovno celoto propadle Papirnice Radeče kupil iz stečaja leta 2013 in zanjo takrat odštel 5,1 milijona evrov.