c S
Na razpis za dva člana uprave SDH 38 prijav 28.09.2018 07:30 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Na mednarodni razpis za dva nova člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki se je iztekel v ponedeljek opoldne, je pravočasno prispelo 38 prijav, so danes za STA povedali na SDH. Dodali so, da so vse prijave iz Slovenije.

Nominacijska skupina nadzornega sveta, ki ga vodi Damjan Belič, bo med prijavljenimi, ki bodo izpolnjevali vse pogoje, oblikovala ožji izbor kandidatov, s katerimi bo opravila razgovore. V SDH, ki skupaj upravlja z okoli 11 milijard evrov premoženja, časovnice nadaljnjih postopkov ne razkrivajo.

Ker so kadrovska vprašanja običajno politično občutljiva, bo imenovanje dveh novih članov uprave SDH najverjetneje ena prvih preizkušenj usklajevanja interesov med strankami v manjšinski vladi na področju upravljanja državnega premoženja.

Na razpis se je po navedbah časnika Delo spet prijavil nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko, ki se je za to funkcijo ob podpori stranke SD potegoval že spomladi. Po navedbah časnika sta med kandidati tudi nekdanji direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič in Peter Kukovica, ki je donedavnega sedel v upravi Gorenja. Kdo vse se je še prijavil, ni znano, v javnosti pa sicer kroži več možnih imen, med njimi tudi vodja pravne službe SDH Marjeta Zevnik in nekdanji član uprave Sija Denis Mancevič.

Nadzorni svet SDH se je za objavo razpisa za dva člana uprave odločil po odhodu začasnega člana uprave Andreja Bertonclja na mesto finančnega ministra. Po junijskem odhodu Nade Drobne Popovič in nato še Bertoncljevem odhodu je namreč v upravi ostala le še predsednica Lidija Glavina. Ker zakon in statut o SDH predvideva tričlansko upravo, je ta postala nesklepčna.

Za čas do imenovanja novih članov uprave se je Glavini sicer na čelu SDH pridružila Vanessa Grmek, ki je bila do imenovanja na ta položaj pomočnica uprave, zadolžena za področje upravljanja kapitalskih naložb države in SDH. Grmekovo je na ta položaj potrdilo sodišče, saj se je nadzorni svet odločil uporabiti možnost imenovanja začasnega člana uprave prek sodne poti.