c S
Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU septembra slabše 28.09.2018 07:32 Bruselj, 27. septembra (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je septembra nekoliko poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je na mesečni ravni v območju evra znižal za 0,7 točke na 110,9 točke, v EU pa za 0,9 točke na 111,3 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

Poslabšanje razpoloženja v območju z evrom je posledica padca v industriji in med potrošniki, izboljšalo pa se je razpoloženje v prodaji na drobno in gradbeništvu. Razpoloženje v storitvenem sektorju se ni bistveno spremenilo.

Med pomembnejšimi gospodarstvi območja z evrom se je gospodarsko razpoloženje septembra izboljšalo le na Nizozemskem, kjer se je ESI zvišal za 0,1 točke. V Nemčiji in Italiji se je znižal za 0,2 točke, v Španiji za 1,5 točke, v Franciji pa za 1,7 točke.

V Sloveniji je vrednost kazalnika na mesečni ravni upadla za 2,8 točke na 108,4 točke. Razpoloženje se je poslabšalo v industriji, gradbeništvu in med potrošniki.

Kazalnik poslovnega okolja (BCI) je v območju evra medtem ostal nespremenjen pri 1,21 točke.