c S
Skupina Gen-I na Hrvaškem postavila prvo sončno elektrarno 28.09.2018 07:30 Krško, 27. septembra (STA) - Slovenska skupina Gen-I je na Hrvaškem postavila prvo sončno elektrarno, ki sta jo na Vrbniku na otoku Krk danes odprla njen lastnik Franjo Toljanić in predsednik uprave Gen-I Robert Golob. S tem je projekt Sonce, ki ga je leta 2015 zagnal Gen-I, presegel državne meje, so sporočili iz družbe.

V omenjeni družbi so zapisali, da gre za nekaj manj kot 25.000 evrov vredno naložbo, ki se bo lastniku povrnila v desetih letih.

Sicer pa bo 20,5-kilovatna sončna elektrarna, ki so jo postavili v okrožju hotela Vinotel Gospoja na Krku, letno proizvedla nekaj več kot 25.000 kilovatnih ur "zelene" električne energije. Izpuste ogljikovega dioksida bo letno znižala za 10,6 tone, v svoji 30-letni življenjski dobi pa bo pri porabi električne energije omogočila za dobrih 57.000 evrov prihranka.

Omenjeni hotel bo večino proizvedene električne energije porabil sam, manjši del pa bodo posredovali v omrežje.

V družbi Gen-I so poudarili, da omenjena naložba pomeni, da so v okviru projekta Sonce, ki je v Sloveniji do zdaj botroval več kot 500 sončnim elektrarnam, dosegli nov mejnik in da od letos odkup električne energije, proizvedene v sončnih elektrarnah, ponujajo tudi na Hrvaškem.

Predsednik uprave Gen-I Golob je ob današnjem odprtju povedal, da za razliko od nekaterih konkurentov, ki se iz Hrvaške umikajo, želijo svoj tržni delež povečevati s še večjo usmeritvijo v obnovljive vire energije ter z usmerjanjem inovacij v širitev ponudbe za predvsem mala in srednja podjetja.

V Gen-I so dodali, da nameravajo prihodnje leto na novem gostinskem objektu, ki ga bo na Krku zgradila družina Toljanić, zgraditi še eno sončno elektrarno, dogovarjajo pa se tudi za postavitev treh manjših elektrarn na hišah, ki so last omenjene družine.

"Nadgradnja tega sodelovanja bo morebitna postavitev polnilnice za električna vozila gostov Vinotela Gospoja," so še zapisali.