c S
Nemška inflacija septembra nekoliko višja 28.09.2018 07:30 Frankfurt, 27. septembra (STA) - Rast cen je bila v Nemčiji septembra na letni ravni 2,3-odstotna, kažejo preliminarni podatki nemškega statističnega urada Destatis. Avgusta je inflacija dosegla dva odstotka. To bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP najverjetneje okrepilo pozive Evropski centralni banki, naj pospeši zmanjševanje obsega programa odkupovanja obveznic.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za evropske primerjave, je bila septembra v Nemčiji 2,2-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke več kot avgusta.

Evropska centralna banka (ECB) si v območju evra želi inflacijo blizu, a tik pod dvema odstotkoma. Da bi ta cilj lažje dosegla, je leta 2012 zagnala program odkupovanja obveznic, s katerim centralne banke evrskega območja povečujejo količino denarja v obtoku.

Svet ECB je na zasedanju sredi meseca potrdil časovnico, v skladu s katero se bo program z oktobrom zmanjšal na 15 milijard evrov. Po ocenah AFP gre po objavi najnovejših podatkov o nemški inflaciji pričakovati pozive, naj ECB program čim prej še bolj zmanjša.