c S
Projekt ptujske urgence spet praktično na začetku 28.09.2018 07:22 Ptuj, 27. septembra (STA) - Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah je še bolj jasno, kot prejšnji teden županom Spodnjega Podravja, danes tudi svetu zavoda bolnišnice povedala, da je projekt gradnje urgentnega centra po novi, dva milijona evrov višji projektantski oceni, na začetku. Vlada bo morala sprejeti nov sklep, stališča novega ministra za zdravje pa še ne pozna.

Kot je znano, je bil poletni razpis za izbiro izvajalca razveljavljen, nato pa se je izkazalo, da je prvotna ocena projekta v višini 3,3 milijona evrov daleč od realnosti. Nova projektna vrednost, za katero Užmahova meni, da je vendarle bolj prava, bi za enak projekt, kot je bil mišljen ob prvem razpisu, znašala 5,8 milijona evrov.

Na avgustovskem sestanku s predstavniki zdravstvenega ministrstva so ji zagotovili, da je za ptujsko urgenco v proračunu še vedno zagotovljenih dobrih 2,5 milijona evrov, vendar pa bi načrte urgentnega centra morali prilagoditi osnovnemu projektu za urgenco tipa C3, ta pa v kletnem delu in pritličju predvideva 750 kvadratnih metrov prostorov.

V ptujski bolnišnici so ves čas načrtovali še eno nadstropje za ostale vsebine, med drugim tudi operacijski blok, za kar so nenazadnje za zaprtje finančne konstrukcije s pomočjo podjetij in občin zbrali dobrih 600.000 evrov. Predsednik sveta zavoda in še nekateri člani, ki prihajajo iz lokalnega okolja, so zato opozorili, da država od donatorjev ne more zahtevati, da bo njihov denar namenjen osnovnemu projektu, ki bi ga morala financirati iz proračunskega denarja.

Direktorica Užmahova je že na kolegiju županov povedala, da je zdaj le od države odvisno, ali bo dodala dobra dva milijona evrov, in napovedala čim prejšnje srečanje z novim ministrom za zdravje Samom Fakinom. Kot je dejala danes, naj bi naslednji teden od projektanta prejeli natančno oceno vrednosti za več variant, te pa bi radi predstavili ministru, s katerim naj bi bil datum srečanja okvirno že dogovorjen.

"Na ta sestanek pa bomo morali iti praktično z novo prošnjo za nov sklep vlade, saj zdaj vrednost projekta od sprejetega sklepa odstopa za več kot deset odstotkov," je opozorila direktorica, ki za zdaj stališča ministra ne pozna, upa pa, da bo projekt šel naprej. Nenazadnje arheološke raziskave že potekajo in to v soglasju z ministrstvom, bolnišnica pa je že več kot 200.000 evrov porabila za pripravo projektne dokumentacije.

Svet zavoda se je danes seznanil tudi z osemmesečnimi rezultati poslovanja bolnišnice, ki kažejo na 654.000 evrov presežka odhodkov nad prihodki, kar pa je po besedah vodje finančnega oddelka Borisa Kmetca še vedno v skladu s finančnim načrtom. Glede na dosedanji trend bi leto zaključili z 980.000 evri izgube, a naj bi zaradi nekaterih sanacijskih ukrepov, ki so jih začeli izvajati šele v drugi polovici leta, ob koncu leta beležili okoli 900.000 evrov izgube.

Zaradi delnega odstopanja polletnih rezultatov od finančnega načrta v prvi polovici leta so nedavno prejeli dopis ministrstva za zdravje, ki so mu tudi že pojasnili, da še vedno načrtujejo rezultat iz predloženega načrta, njihova pričakovanja pa da potrjujejo tudi sedanji trendi.