c S
EU in Kanada za skupno izvajanje pariškega podnebnega sporazuma 27.09.2018 14:47 Bruselj, 27. septembra (STA) - Skupni odbor, ki deluje v okviru celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma (Ceta), je v sredo v Montrealu sprejel priporočilo o podnebnih spremembah in pariškem sporazumu,, s katerim se EU in Kanada zavezujeta k okrepitvi sodelovanja za izvajanje pariškega sporazuma in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Kot so danes sporočili v Bruslju, EU in Kanada s tem korakom potrjujeta zavezanost podnebnim ukrepom tudi v sklopu medsebojnih trgovinskih odnosov.

EU in Kanada sta sporazum Ceta podpisali oktobra 2016, malo več kot mesec dni preden je začel veljati pariški podnebni sporazum. V prvem globalnem dogovoru, ki v boju proti podnebnim spremembam združuje tako razvite države kot države v razvoju, so podpisnice opredelile dolgoročni cilj omejitve dviga povprečne globalne temperature na manj kot dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko raven, prizadevanja pa naj bi šla v smer še bolj ambicioznih 1,5 stopinje. Ceta je začasno začela veljati septembra lani.

Na sredinem zasedanju skupnega odbora sta evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström in kanadski minister za mednarodno trgovino James Carr pregledala napredek v prvem letu začasne veljave Cete. EU in Kanada sta se v sredo dogovorili še o priporočilih o malih in srednje velikih podjetjih ter o trgovini, so danes še sporočili v Bruslju.