c S
Zaupanje nemških potrošnikov ostaja visoko 27.09.2018 13:41 Berlin, 27. septembra (STA) - Nemških potrošnikov očitno ne skrbijo brexit, mednarodne trgovinske vojne ali nenehna kriza koalicije v Berlinu. Mesečna raziskava agencije za tržne raziskave GfK namreč kaže, da njihovo zaupanje ostaja na visoki ravni, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V septembrski raziskavi so potrošniki v največjem evropskem gospodarstvu z visoko oceno ocenili tako trenutno stanje v nemškem gospodarstvu kot tudi pričakovanja za prihodnjega pol leta.

"To je posledica dejstva, da večina ljudi ne občuti kakršnih koli učinkov na svojo situacijo," je pojasnil analitik Rolf Bürkl. "Če me ne skrbi izguba delovnega mesta, se okrepi moje zaupanje pri načrtovanju večjih nakupov."

Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava GfK, je zdrsnil za 0,1 odstotne točke na 10,5 točke. Vseeno pa so se izboljšala tako pričakovanja v zvezi z gospodarsko rastjo kot osebnimi prihodki.

Analitiki GfK pričakujejo nadaljnjo rast kazalnika zaupanja v oktobru. V celotnem letu 2018 naj bi se zasebna potrošnja v Nemčiji realno okrepila za 1,5 odstotka.