c S
Na mejah EU lani zasegli več kot 31 milijonov ponarejenih izdelkov 27.09.2018 13:39 Bruselj, 27. septembra (STA) - Carinski organi držav članic Evropske unije so lani na zunanjih mejah zasegli več kot 31 milijonov ponarejenih izdelkov, ki bi bili na črnem trgu vredni več kot 580 milijonov evrov, je danes v Bruslju razkrila Evropska komisija.

Številke so se od leta 2016 na splošno sicer zmanjšale, a je delež ponarejenega in potencialno nevarnega blaga za vsakdanjo uporabo, kot so zdravstveni izdelki, zdravila, igrače in električne naprave, zdaj pri vseh zasegih veliko večji, opozarja komisija. Kar 43 odstotkov vsega zaseženega blaga namreč spada v to kategorijo.

Na splošno je bilo med ponarejenimi izdelki največ živil. Predstavljala so 24 odstotkov vseh zadržanih izdelkov. Sledile so igrače (11 odstotkov), cigarete (devet odstotkov) in oblačila (sedem odstotkov).

Kar zadeva način prevoza, je 65 odstotkov vseh zadržanih izdelkov v EU vstopilo po pomorski poti, navadno v velikih pošiljkah. Sledi zračni promet s 14 odstotki ponarejenih izdelkov. Na tretjem mestu so kurirske in poštne storitve s skupno 11 odstotki ponarejenih izdelkov, ki so v glavnem na spletu naročeno potrošniško blago, kot so čevlji, obleke, torbe in ure.

Kitajska je glavna država porekla ponarejenega blaga, ki vstopa v EU. Največ ponarejenih oblačil izvira iz Turčije, medtem ko je večina ponarejenih mobilnih telefonov in dodatkov, kartuš za tiskalnike, tonerjev, zgoščenk in podobnega v EU vstopila iz Hongkonga in Kitajske. Država porekla ponarejenih in potencialno škodljivih zdravil je bila najpogosteje Indija.

90 odstotkov zadržanega blaga je bilo uničenega ali pa je bil začet sodni postopek za ugotavljanje kršitev ali kot del kazenskega postopka, je še objavila Evropska komisija. Gre za podatke o carinskih ukrepih za uveljavljanje pravic intelektualne lastnine, ki jih komisiji posredujejo carinske uprave držav članic.

Komisar za ekonomske in finančne zadeve Pierre Moscovici je ob razkritju teh številk dejal, da carinski organi članic EU na ta način uspešno ščitijo državljane pred lažnimi, ponarejenimi in včasih tudi zelo nevarnimi izdelki.

"Ustavljanje uvoza ponarejenega blaga v EU tudi podpira delovna mesta in gospodarstvo. Evropska unija si prizadeva za podporo intelektualne lastnine in bo še naprej ščitila zdravje potrošnikov, pa tudi podjetja pred kriminalno zlorabo njihovih pravic," je dejal komisar.