c S
Umar v jesenski napovedi napoveduje upočasnitev gospodarske aktivnosti 27.09.2018 13:35 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Vlada se je danes seznanila z jesensko napovedjo gospodarskih gibanj Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ta za Slovenijo letos in prihodnje leto pričakuje ohranjanje razmeroma visoke gospodarske aktivnosti, se bodo pa rasti nekoliko upočasnile, je vlada objavila na Twitterju.

Umar napoveduje tudi ohranjanje ugodnih razmer na trgu dela, kjer pa se že kažejo pritiski visoke gospodarske rasti. Ob naraščajočih tveganjih iz mednarodnega okolja, ki lahko slovensko gospodarstvo zaradi majhnosti in odprtosti nadpovprečno prizadenejo, so zato na uradu izpostavili nujnost strukturnih prilagoditev za povečanje odpornosti gospodarstva.

Umar, ki bo jesensko napoved predstavil na današnji novinarski konferenci ob 13.30, je spomladi Sloveniji za letos napovedal 5,1-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto 3,8-odstotno, za leto 2020 pa je napovedal 3,2-odstotno gospodarsko rast.

Slovenija je v prvi polovici leta po podatkih statističnega urada zabeležila 4,2-odstotno rast.