c S
Vlada vztraja pri sedanjem načinu oblikovanja cen naftnih derivatov 27.09.2018 13:34 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Vlada je na današnji seji izdala uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Način izračunavanja cen se ne spreminja; cene 95-oktanskega bencina in dizla po državi bodo še naprej določene na vsakih 14 dni. Izjema so bencinske črpalke ob avtocestah in hitrih cestah, kjer cene trgovci določajo sami.

Uredba določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine, je po seji vlade prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočil urad vlade za komuniciranje.

Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva se bo tako kot doslej izračunavala na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Tako dobljeni modelski ceni mineralnega naftnega derivata se nato doda še dodatek za bio-komponento v evrih na liter, ki se izračuna posebej za mineralne bencine in posebej za mineralni dizel.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov in 14-dnevnega povprečja cen biogoriv.

Določbe uredbe se ne uporabljajo za oblikovanje cen naftnih derivatov, ki se prodajajo na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Ministrstvo za gospodarstvo z ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen naftnih derivatov.