c S
Vodilni nemški gospodarski inštituti bolj pesimistični 27.09.2018 11:45 Essen, 27. septembra (STA) - Vodilni nemški gospodarski inštituti so danes objavili novo skupno napoved rasti največjega evropskega gospodarstva. Sedaj za leto 2018 Nemčiji napovedujejo 1,7-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,5 odstotne točke manj kot spomladi. Prav tako so za 0,1 odstotne točke znižali napoved za leto 2019, in sicer na 1,9 odstotka.

"Zagon v nemškem gospodarstvu popušča. Povpraševanje iz tujine je šibkejše, podjetja pa očitno občutijo pomanjkanje delovne sile v proizvodnji," je v sporočilu za javnost pojasnil vodja oddelka za gospodarske napovedi pri inštitutu RWI iz Essna Roland Döhrn.

Število zaposlenih oseb se bo v skladu z napovedjo zvišalo s 44,9 milijona v letošnjem na 45,3 milijona v prihodnjem letu. V letu 2020 naj bi doseglo 45,6 milijona. Hkrati se bo število registriranih brezposelnih zmanjševalo z 2,3 milijona letos na 2,2 milijona v 2019 in 2,1 milijona v 2020. S tem se bo stopnja brezposelnosti znižala s 5,2 na 4,8 in 4,5 odstotka.

Inflacija, merjena v potrošniških cenah, se bo v skladu z napovedjo letos gibala pri 1,8 odstotka, prihodnje leto bo porasla na dva odstotka, nato pa v 2020 znova malenkost upadla na 1,9 odstotka. Večji bo predvsem pritisk domačih cen.

Sodelujoči inštituti pričakujejo, da bo Nemčija v obravnavanem obdobju beležila občutne javnofinančne presežke. Letos naj bi ta dosegel rekordnih 54 milijard evrov, do leta 2020 pa naj bi se presežek nekoliko zmanjšal, na 41 milijard evrov.

Inštituti so posvarili tudi, da so se tveganja tako za nemško kot mednarodno gospodarstvo od spomladanske napovedi zaostrila. Na globalni ravni je to predvsem posledica vse večjega števila trgovinskih konfliktov, na evropski ravni pa grožnje neurejenega britanskega odhoda iz EU in potencialnega izbruha dolžniške krize v Italiji, so pojasnili.

Skupno gospodarsko napoved so pripravili inštituti RWI z Essna, DIW iz Berlina, Ifo iz Münchna, IFW iz Kiela in IWG iz Halleja.