c S
V petek stavka pri Ryanairu tudi v Nemčiji 27.09.2018 11:43 Berlin, 27. septembra (STA) - Piloti irskega nizkocenovnega prevoznika Ryanair v Nemčiji so se odločili pridružiti petkovi stavki, ki bo potekala v več evropskih državah. Svoje člane je k prekinitvi dela v sredo zvečer pozval sindikat Vereinigung Cockpit (VC), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred nemškim sindikatom so stavko kabinskega osebja Ryanaira napovedali sindikati v Španiji, na Portugalskem, v Italiji, na Nizozemskem in v Belgiji. Obe skupini zaposlenih zahtevata povišanje plač in izboljšanje pogojev dela. Danes bo sicer o tem, ali se bodo pridružili stavki, odločal še sindikat Verdi, ki zastopa kabinsko osebje Ryanaira v Nemčiji.

Ryanair je zaradi stavk, ki bodo potekale v petek, po vsej Evropi odpovedal okoli 150 poletov. Točnega seznama poletov, ki bodo odpadli, podjetje še ni objavilo, so pa v sredo zagotovili, da so o odpovedih in spremembah že obvestili prizadete potnike.

V irskem prevozniku so izpostavili tudi, da bo velika večina osebja delala kot običajno. Po vsej Evropi bi Ryanair v petek, če bi veljal običajen urnik, izvedel okoli 2400 poletov.

Verdi bo odločitev o sodelovanju v stavki sporočil danes popoldan. Ryanair in sindikat sta se v torek še pogajala o kolektivni pogodbi.

Ryanair je nazadnje ponudil tri zvišanja plač za od 40 do 60 evrov v prihodnjih štirih letih, sindikat pa to ponudbo zavrača kot zgolj usklajevanje plač z rastjo cen. Sindikalisti zahtevajo občutno zvišanje plač, ki naj bi dosegla raven primerljivih nizkocenovnih prevoznikov.

Neodvisno od stavke Verdi za petek načrtuje shode zaposlenih na letališču v Frankfurtu ob 11. uri in na berlinskem letališču Schönefeld ob 9.30.