c S
Ptujska Bistra pridobila štiri evropsko sofinancirane projekte 27.09.2018 09:47 Ptuj, 27. septembra (STA) - Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj začenja s štirimi čezmejnimi projekti, ki jih bodo s partnerji iz Avstrije in Hrvaške izvajali v naslednjih letih. Vrednost vseh je več kot 4,5 milijona evrov, s prvim, ki bo prinesel socialno aktivacijo za zagotavljanje zdravega, varnega in dostopnejšega čezmejnega območja, pa začenjajo že ta mesec.

Kot so predstavniki Bistre pojasnili ob današnji predstavitvi projektov, bodo skoraj 600.000 evrov vreden projekt z imenom 2SoKroG izvajali skupaj s partnerji s slovenske in hrvaške strani, 85 odstotkov denarja pa bodo načrpali iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Ptujski del projekta je vreden dobrih 100.000 evrov.

Z inovativnim modelom javnih storitev bodo nadgradili premalo učinkovit sistem socialnih transferjev, ki glede na demografske kazalnike na tem območju predstavlja resno težavo. Pridružena partnerja sta tudi slovensko in hrvaško resorno ministrstvo za delo in socialne zadeve, ki bosta sledila dosežkom projekta, ti pa bodo podlaga za oblikovanje socialne aktivacije na sistemski ravni.

Prav tako še letos bodo začeli s slovensko-hrvaškim projektom Living Castles, s katerim bodo oblikovali mrežo "živih" gradov kot oblike trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine. Z oblikovanjem skupne blagovne znamke bodo poskrbeli za boljšo promocijo ter skupni turistični proizvod po vzoru gradov južne češke in bavarske.

V sodelovanju z vodilnim partnerjem, medžimursko univerzo v Čakovcu, in s še nekaterimi partnerji z obeh strani meje bodo projekt izvajali tri leta, vreden pa je skoraj 1,5 milijona evrov. Na Ptuju si od tega obetajo dobrih 120.000 evrov, tudi tukaj pa bo glavnino denarja prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

V sodelovanju z avstrijskimi partnerji in pod vodstvom Dvorca Rakičan so se priključili še enemu projektu, povezanemu z gradovi. Naslednje leto bodo v sklopu projekta Castle Road začeli triletno vzpostavljanje trajnostnega institucionalnega sodelovanja gradov in dvorcev za razvijanje in trženje skupnih čezmejnih ponudb.

Zgled za sodelovanje je že zdaj uspešen turistični produkt Die Schlösserstrasse, v okviru katerega se predstavljajo avstrijski gradovi v Avstriji. Bistra bo v projekt vključila Ptujski grad, Grad Ormož in Dvorec Štatenberg, v sklopu aktivnosti pa bodo povezali gradove in dvorce v Cesto dvorcev in gradov.

S pomočjo skoraj 1,2 milijona evrov vrednega projekta, od katerega bodo na Ptuju deležni nekaj manj kot 200.000 evrov, bodo raziskali turistične potenciale, izdelali nove promocijske materiale, sofinancirali dogodke, ki so povezani z gradovi, in vključili promocijo gradov v obstoječe evropske turistične kanale.

Prav tako z avstrijskimi partnerji se bodo prihodnje poletje lotili triletnega projekta Innovative Location, katerega namen je upravljanje logističnih in obrtnih con za pridobivanje podjetij na svoje lokacije.

Kot ugotavljajo v Bistri, je prav upravljanje lokacij ena najpomembnejših storitev občine, analize pa so pokazale, da obstaja velika potreba po podpori pri vzpostavljanju in razvijanju profesionalne strokovne službe za upravljanje logističnih in obrtnih con.

V projektu želijo združiti obstoječe znanje in izkušnje, da bi pripravili standardiziran priročnik s standardiziranimi orodji za profesionalno upravljanje lokacij. Občine, ki so vključene v ta projekt, bodo pridobile potrebne veščine ter razvile strategije in orodja za pridobivanje novih investitorjev v regijo. Projekt je vreden nekaj manj kot 1,5 milijona evrov, samo ptujski del pa skoraj 275.000 evrov.