c S
Ajdovski poklicni gasilci opozorili na nepravilnosti pri sistemizaciji 27.09.2018 07:21 Ajdovščina, 26. septembra (STA) - Ajdovski poklicni gasilci so na današnji novinarski konferenci opozorili na nepravilnosti pri sistemizaciji delovnih mest, kar je po njihovih navedbah povezano tudi s finančnimi obveznostmi delodajalca in porušeno hierarhično lestvico, ki je pri delovanju ob nesrečah še kako pomembna. Opozorili so tudi, da nimajo ocenjevanja delovne uspešnosti.

Podobne težave imata v Sloveniji le še enoti poklicnih gasilcev z Raven na Koroškem in iz Trbovelj, je povedal sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. Nikakor pa po njegovih besedah z njimi ni primerljivo število intervencij, ki jih ima ajdovska poklicna gasilska enota.

Tako so ajdovski poklicni gasilci v letu 2017 opravili 372 intervencij, kar je predstavljajo največji delež intervencij na zaposlenega gasilca. V Gasilsko reševalnem centru Ajdovščina je zaposlenih 13 gasilcev, ki se jim je pred kratkim pridružil še novi poveljnik.

Na nepravilnosti glede na sprejeto zakonodajo ter dosežene dogovore med Sindikatom poklicnega gasilstva Slovenije in državo sta opozorili tudi vodstvi zavoda in Občine Ajdovščina, vendar se doslej ni zgodilo še nič. Sekretar sindikata Švarc je ocenil, da je v ajdovskem javnem zavodu prišlo do degradacije gasilcev.

"Sklepamo, da je po nepravilnostih, ki se jih je ugotovilo v preteklosti, ko je imel direktor neupravičeno tudi naziv poveljnika in ga je na podlagi inšpekcijske odredbe moral odstraniti, se je z novo sistemizacijo, ki bi morala veljati le za njega, iz čistega maščevanja lotil vseh ostalih gasilcev," je dodal Švarc.

Vse zadeve so bile speljane tako, kot je to zahtevalo revizijsko poročilo, pa je za STA dejal direktor Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina Miha Ergaver. Pojasnil je, da ajdovska poklicna enota spada po državni razvrstitvi med tri izjeme, kjer je delovanje poklicne enote podprto le zaradi velike požarne ogroženosti in predvideva najmanj 12 zaposlenih, druge pogoje pa določa tisti, ki je ustanovitelj javnega zavoda, v tem primeru Občina Ajdovščina.

Sicer pa je Občina Ajdovščina tista, ki je sprejela tako strategijo gasilstva v občini kot tudi ustanovitveni akt zavoda in potrdila sistemizacijo. Župan Tadej Beočanin je o zapletu dejal, da mu je žal, da ni prišlo do dogovora s sindikatom: "Želim pa ovreči trditev, da gre pri tem zapletu za degradacijo poklicnih gasilcev. Na različne pobude smo s sprejetjem nove sistemizacije uvedli višje delovno mesto, kot so bila obstoječa, posledično so se nekatera druga delovna mesta tudi spremenila. Tisto, kjer še vedno ostaja razhajanje, je delovno mesto v sredini sistemizacije."

Kot ustanovitelj javnega zavoda občina po besedah župana ne more pristati na to, da bi imeli v skupini, ki šteje tri gasilce, po dve vodstveni delovni mesti. Napovedal je, da bodo poklicnim gasilcem še enkrat ponudili v podpis pogodbe po sprejeti sistemizaciji delovnih mest, če tega predloga ne bodo sprejeli, pa bodo morali iskati drugačne rešitve na področju zaščite pred požari.