c S
MLM v novih težavah, začasno ustavlja proizvodnjo tlačnih ulitkov 27.09.2018 07:21 Maribor, 26. septembra (STA) - Mariborska livarna Maribor (MLM) se je po prestrukturiranju in dveh prisilnih poravnavah, v katerih je postala njena 100-odstotna lastnica Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), po poročanju Večera spet znašla v težjih časih. Zaradi pomanjkanja naročil bodo v podjetju v četrtek začasno zaustavili proizvodnjo tlačnih ulitkov v tlačni livarni.

Po neuradnih informacijah časnika so razlogi za takšen korak v zmanjšanju naročil avtomobilskih proizvajalcev in zamik projekta, s katerim bi lahko kupcu dobavljali izdelke z višjo dodano vrednostjo. Medtem se je v skladišču nabralo tudi več zalog, ki naj bi jih s prekinitvijo proizvodnje znižali.

Kot še navaja Večer, naj bi proizvodnja tlačnih ulitkov od povprečnih 450 do 500 ton mesečno tudi sicer upadla na 350 ton, zaposleni pa bodo v času zaustavitve proizvodnje koristili nadure in dopuste. V programih orodjarne, kovačije in mehanske obdelave izdelkov bodo zaposleni delali normalno.

Sicer pa je MLM dobila tudi novo vodstvo, saj je predsednik uprave postal Davor Šenija, nekdanji dolgoletni direktor Steklarne Rogaška. Dosedanji prvi mož MLM Boštjan Drevenšek ostaja član uprave.

Novi prvi mož MLM je popoldne za STA pojasnil, da so proizvodnjo v obratu tlačne livarne zaustavili v skladu z načrtom. Potrebne zaloge so namreč odlili že v času dopustov pri svojih kupcih, pri čemer se navedeni odliti kosi v skladu z načrtom zdaj dodelujejo in obdelujejo v njihovih obratih.

"Proizvodnja v tlačni livarni se bo nadaljevala že ta ponedeljek, v preostalih obratih pa ta ni bila prekinjena in poteka kontinuirano," je dejal Šenija in dodal, da so v času zaustavitve dela na nekaterih tlačnih strojih zaposlenim omogočili izrabo presežka ur, ki so si ga nabrali v poletnih mesecih, saj so, v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo, zaposlenim dolžni najpozneje do konca leta zagotoviti izravnavo presežka ur.

Nekateri zaposleni so, je še dodal, v dogovoru z delodajalcem, zaustavitev dela v tlačni livarni izkoristili za izrabo letnega dopusta. Kot zagotavlja, je torej trenutna zaustavitev tlačne livarne začasna, glede na obstoječe in pridobljene nove posle pa pričakujejo celo povečanje obsega proizvodnje v naslednjih mesecih.

Še vedno pa v MLM ni zaključen postopek prodaje nekoč največjega mariborskega industrijskega podjetja. Edino zavezujočo ponudbo je pred časom oddal finski sklad KJK Capital, a ta po pisanju Večera še vedno opravlja skrbni pregled.

Kot še piše časnik, je zaustavitev proizvodnje tlačne livarne kljub težkemu položaju MLM, ki je še lani imela 3,9 milijona evrov izgube, vseeno presenetljiva, saj so prihodki od prodaje v prvi polovici leta v višini 21,7 milijona evrov za okoli pet odstotkov presegli prodajo prvega lanskega polletja.