c S
Na Dunaju o dokončanju skupnega digitalnega trga EU 27.09.2018 07:21 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Na Dunaju poteka konferenca o digitalizaciji in e-upravi, ki se je udeležuje državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Leon Behin. V razpravi je izpostavil štiri področja, ki so nujna za dokončanje skupnega digitalnega trga v EU, med drugim krepitev zaupanja v institucije ter pametno sprejemanje odločitev na podlagi velepodatkov.

Kot ključni področji je Behin na panelu visokih predstavnikov, kjer so razpravljali o izzivih in priložnostih skupnega digitalnega trga v uniji, podčrtal še sinhrono sprejemanje politik z aktivno izmenjavo dobrih praks med državami članicami in razvoj digitalnih veščin, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

"Nizko zaupanje v državne in institucije EU moramo izboljšati z odpiranjem podatkov in okrepljenim čezmejnim izvajanjem elektronskih storitev. Slovenija je s svojo napredno zakonodajo na področju dostopa do podatkov javnega sektorja in portalom odprtih podatkov lahko zgled ostalim pri odpiranju podatkov," je menil državni sekretar.

Dodal je še, da je pametno sprejemanje odločitev na podlagi velepodatkov lahko zelo učinkovit mehanizem za optimizacijo javnih sistemov ter napovedovanje in preprečevanje neželenih dogodkov. "V Sloveniji velepodatke uporabljamo tudi za učinkovitejše vodenje zaposlenih - izvedli smo pilotni projekt na področju analitike," je povedal.

EU mora biti bolje povezana pri sprejemanju skupnih odločitev in politik na področju digitalizacije, države članice pa aktivno izmenjavati digitalne rešitve in dobre prakse, da ne razvijajo vsaka svojih storitev, je še dodal državni sekretar.

Predstavniki ministrstva so na Dunaju predstavili tudi slovensko rešitev - jedro elektronskih postopkov na področju načela "samo enkrat" ter izkušnje iz projekta uporabe velepodatkov za učinkovito upravljanje zaposlenih v javni upravi.

Konferenco organizira Avstrija v okviru predsedovanja Svetu EU.