c S
Sredi oktobra prenos projekta drugi tir na družbo 2TDK 27.09.2018 07:21 Radeče, 26. septembra (STA) - Direkcija za infrastrukturo bo projekt drugi tir sredi oktobra prenesla na družbo 2TDK, je danes ob robu odprtja posodobljene regionalne ceste pri Radečah povedala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Dejala je, da ne vidi razloga, da do takrat to ne bi bilo storjeno. Ne želi se ukvarjati s tem, zakaj projekt doslej ni bil prenesen.

Na vprašanje, kdaj bo na vladi potrjen investicijski načrt za drugi železniški tir Divača-Koper, je odgovorila, da je osnutek investicijskega načrta že pripravljen in je trenutno v pregledu na ministrstvu. Takoj, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji, bo načrt šel na vlado, je še dejala Bratuškova.

Projekt drugi tir je do zdaj v imenu države vodila direkcija za infrastrukturo, ki je objavljala tudi vse razpise. Julija letos je začel veljati zakon o drugem tiru, ki je prestal dve referendumski preizkušnji. Ta določa, da bo za gradnjo, upravljanje in gospodarjenje s projektom odgovorno podjetje 2TDK. A tudi dva meseca po tem, ko je nov zakon začel veljati, projekt še vedno vodi direkcija.

Po poročanju spletnega portala Siol.net v podjetju 2TDK namreč zavlačujejo s podpisom primopredajnega zapisnika, čeprav je vlada že konec avgusta sprejela poslovni načrt podjetja, vanj pa vplačala 20 milijonov evrov novega kapitala.

Po informacijah portala so imeli v 2TDK v zadnjih tednih več pripomb na samo besedilo zapisnika. Z njim namreč nočejo prevzemati morebitnih obveznosti tudi za nazaj. V podjetju naj bi se zelo bali morebitnih okostnjakov, ki bi lahko v prihodnjih letih padli iz omar projekta, še navaja portal.