c S
Cene nafte vse višje 27.09.2018 08:48 Singapur, 27. septembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zvišale. V sredo objavljeni uradni podatki o zalogah nafte v ZDA so sicer pokazali na rast, medtem ko so analitiki pričakovali zmanjšanje. Vendar pa je podatek o višji ponudbi lahko le kratkoročno zajezil rast cen.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena novembra, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 78 centov na 72,35 dolarja za 159-litrski sod. Novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 73 centov na 82,07 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Trgovci z nafto rast cen nafte pripisujejo odzivu na izjave ameriškega ministra za energetiko Ricka Perryja, da uporaba državnih intervencijskih zalog nafte ni primeren način, s katerim bi se lahko spopadli z morebitnim pomanjkanjem ponudbe, do katerega bi lahko prišlo zaradi sankcij proti Iranu.

Avgusta so z ministrstva sporočili, da nameravajo za dobavo v oktobru in novembru sprostiti za 11 milijonov sodov nafte iz intervencijskih zalog države. Analitiki so to napoved razumeli kot poskus preprečitve podražitve pogonskih goriv tik pred kongresnimi volitvami v novembru, ki veljajo za pomemben preizkus podpore ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.